Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdför ny Hamasledare

Annons

Länge dominerade PLO den palestinska kampen. Ideologiskt handlade det om en sekulariserad arabnationalism med vissa socialistiska inslag. Nassers Egypten, Baatpartiets Irak och Khadaffis Libyen var politiska inspirationskällor. Nu håller religiösa fundamentaliströrelser på att ta initiativet från PLO.

I och med rollen som internationell förhandlingspart har PLO successivt förmåtts ta avstånd från den våldsamma vägens politik. Man kan inte med bibehållen trovärdighet samtidigt fredsförhandla och spränga oskyldiga civila i luften.

Redan på 1970-talet kom al-Rantassi som ung medicine studerande i kontakt med den fundamentalististiska organisationen Muslimska brödraskapet, förbjuden i bland annat Nassers Egypten. Ur denna muslimska fundamentalism uppstod Hamas.

al-Rantassi är känd som en hårdför, kompromisslös, terrorinriktad ledare. Och som sådan ett attackmål för Israels krigsmakt och antiterrorstyrkor. I fjol utsattes han för ett israeliskt helikopteranfall och var ytterst nära att gå samma väg som nyss schejk Ahmad Yassin.

När Osloavtalets fredliga tvåstatslösning var aktuell anklagade al-Rantassi president Arafats palestinska myndighet för "förräderi".

Den nye Hamasledaren har hela tiden konsekvent motsatt sig fred och predikat att Israel ska utplånas och judarna "drivas i havet" eller på annat sätt förintas.

Han motsatte sig således bestämt fjolårets planer på vapenvila mellan palestinier och israeler. Dessa sabotage mot freden renderade al-Rantissi en sejour i palestinskt fängelse, vilket ytterligare ökade hans hat mot "förrädarna" i PLO-ledningen.

Genom att döda den åldrige och handikappade schejk Ahmad Yassin skaffade president Sharon Israel och freden en synnerligt farlig fiende i terroristledaren al-Rantassis hårdföra gestalt.

Den islamska fundamentalismen ger Hamas motståndsrörelsen bred, folklig förankring med anknytningspunkter till övriga, muslimska terrornätverk, med helt annan potential än den sekulariserade, lite "statsbärande" organisationen PLO.

Det handlar om massmobilisering av breda, folkliga, konservativa opinioner, som avskyr den moderna, västerländska livsstilen, som skarpt bryter mot det muslimska kulturmönstret, inte minst vad demokrati och synen på kvinnans roll i samhället beträffar. Där finns samma ärkereaktionära antifeminism som präglade talibanregimen i Afghanistan.

Något som naiva västerländska vänsterkrafter borde begrunda, då de aningslöst utnämner Hamas och andra fundamentalistiska organisationer till "befrielserörelser".

Mer läsning

Annons