Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har ni eget språk i Sverige?"

/

Annons

Vi hamnar mitt i eftermiddagens rusningstrafik från Kennedy-flygplatsen på väg in till Manhattan. Det är inget som bekymrar den indiske taxiföraren - amerikan sedan sex år tillbaka. Han har järnkoll på trafiken, men tar sig också tid till telefonsamtal till vänner och bekanta, kanske också till den egna familjen. Ett fotografi på en leende femårig son, fastbundet kring solskyddet, får hastiga blickar från den telefonerande pappan i förarsätet.

- Har ni eget språk i Sverige? Frågan kommer så plötsligt att jag blir stum någon sekund. Men snart är konversationen igång och det blir en mix av frågor om förhållanden i USA, Indien och i Europa. Sverige är ett okänt land för vår taxidriver. När han stuvade in väskorna i bagaget såg han uppenbarligen att vi kommit med flyg från Helsingfors och drar slutsatsen att Helsingfors är Sveriges huvudstad.

Men vi reder ut begreppen om huvudstäder i de små och folkfattiga länderna i Skandinavien. När vår nyvunne vän frågar om vilka bilar som är de mest frekventa i Sverige, blir det lite lättare. Jag berättar om vår egen bilindustri och inser snabbt att både Volvo och Saab har ett gott rykte, också i taxikretsar i USA.

- Volvo - dyr men säker, säger vår Ford-chaufför och låter som en parodi från tv-reklamen, samtidigt som han kastar ett getöga till oss i baksätet för att kolla hur vi reagerar.

Vi nickar instämmande. Det finns ingen anledning att korrigera erkända fakta, även om vi själva inte åker svenskt till vardags.

Vi åker förbi de oändliga kyrkogårdarna med sina täta kors. Plötsligt ser vi ett efterlängtat panorama: Siluetten från mångfalden av skyskrapor fyller hela framrutan. Det är som på film, men alldeles äkta. Tio minuter senare har vår juste indier mästerligt kryssat vår bil mellan gator på tvären och avenyer på längden. Vi når vårt hotell "mitt i smeten" snabbare än jag vågat hoppas.

Vi betalar gladeligt den fasta kostnaden på 45 dollar med lite dricks och får nästan springa i fatt en äldre hedersman som redan tagit hand om våra väskor. Han är på väg in i hotellet när jag lite förvirrad konstaterar att vi ska bo mitt emot Madison Square Garden - New Yorks svar på Ejendals arena i Leksand...

Innan vi dragits in genom hotellets dörrsluss sjunger redan soundet från New York i öronen. Folksurr, visselpipor från hotellvaktmästare, sirener från räddningsfordon och ropen från reklamutdelare som försöker att bli av med sina flygblad med kvällens attraktioner. Ljudkulissen i hotellets foajé är också uppskruvad. Inför åsynen av kön till incheckningen blir jag alldeles matt.

Men vår trunkbärare har en plan. Han tar oss förbi köerna och in i en "egen" reception. Det visar sig att gäster som betalt sina rum i förväg är privilegierade. Vi behöver inte köa i den normala incheckningen.

Tio minuter senare ser vi från rummet på sextonde våningen ut över sjunde avenyn, mitt på Manhattan. Jag njuter av anblicken. Känner förväntningen. Det gör tydligen också hustrun. Hon ler, till och med. Strax inser jag varför. På andra sidan tvärgatan ligger Macys. Det är världens största varuhus...

Bild. Storslaget. Siluetten av New York är oslagbar som kännetecken för en av världens populäraste mötesplatser.

Mer läsning

Annons