Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Gagnef och Orsa någon egen framtid?

Annons

För en kort tid sedan tillsatte regeringen en ny utredning med uppgift att bland annat se över maktfördelningen mellan stat och kommuner men också om dagens kommuner kan klara viktiga välfärdsuppgifter även i framtiden.

Utredningen har föregåtts av diverse vårdslösa och provokativa uttalanden från den centrala statsmakten om att vi nog har för många kommuner och att små kommuner har svårt att klara välfärden.

Underförstått menar dessa makthavare att stora kommuner är bra på välfärd medan små är mindre bra eller dåliga.

Såvitt jag vet är exempelvis barnomsorgen i Orsa och Gagnef betydligt bättre än den jag sett i storstaden Göteborg - både vad gäller kvalitet och miljö. Äldreomsorgen i Gagnef verkar till och med överlägsen den som finns på många håll i Stockholm. Detta betyder inte att det inte finns brister även i mindre kommuner men engagemanget för att rätta till dem är mer påtagligt i de små.

Enligt min mening har kvalitet i välfärdstjänsterna inget med storleken på kommunerna att göra.

Jag är helt övertygad om att det istället handlar om skillnader i engagemang, storlek på och organisationen för verksamheterna, föräldrars och andra anhörigas kontakt med välfärdens ansvariga och förmågan att kunna organisera en verksamhet effektivt. På dessa områden har de små kommunerna många fördelar.

Detta är en dimension av frågan om små och stora kommuners olika kvaliteter. Andra aspekter handlar om medborgarnas identitet och samhörigheten med sin hembygd, möjligheter att påverka samhället samt fördjupa demokratin.

Om Orsa skulle slukas av en storkommun som innehåller både Mora och Älvdalen, vilket flera centralbyråkrater redan har som en dröm för framtiden, är jag inte säker på att den nya storkommunen skulle kunna skapa samma kreativa klimat som den som idag finns i de tre dalakommunerna. Gagnefborna skulle säkert inte må bättre om Peter Hultqvist även styrde över sin granne i norr.

Orsas medborgare trivs säkert bäst när de vet att de kan påverka den egna närmiljön, har direktkontakt till förtroendevalda och kommunförvaltning och kan starta nya företag och samverka med kända småföretag som redan finns på plats.

Identiteten är stark i både Orsa och Gagnef och en fjärrstyrning skulle knappast stimulera kommuninvånarna till ännu större ansträngningar eller öka deras motivation.

Av hävd vet vi att små kommuner som går upp i större förlorar i inflytande, offentliga investeringar och kvalitet.

Inte undra på att kommunernas antal inte minskat utan ökat sedan 1980 - senast Knivsta som gick loss från Uppsala.

Däremot kan Orsa och Gagnef samverka med sina grannar så långt att alla administrativa och vissa utvecklingsfunktioner sköts gemensamt och de sparade pengarna överföras till äldreomsorgen och skolan.

Tekniksektorn har redan gått denna väg och visat att små kommuner kan bli minst lika effektiva som stora. Om Orsa och Gagnef snabbt driver på i denna riktning kan vi undgå att på nytt styras i Gustav Vasas anda, som ännu lever kvar i centralmaktens boningar.

Mer läsning

Annons