Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Bush rätt om Irak?

Annons

I fall Irak då bedriver en blodig panarabisk politik i kraft av nukleära-, kemiska- och biologiska stridsmedel - då hade George Bush fullständigt rätt anno 2002, när han ville stämma utvecklingen redan i bäcken.

På sätt och vis var det tur att Saddam Hussein iscensatte ockupationen av Kuwait och därmed oavsiktligt utlöste Gulfkriget för ett dussin år sedan. Väst tvingades ingripa och Iraks framskridna kärnvapenproduktion stoppades åtminstone temporärt. Detsamma gällde även landets tillverkning av nervgas och bakteriestridsmedel, som redan var i full produktion.

Saddam Husseins politiska filosofi bär likheter med Adolf Hitlers. En nation lovas revansch. För Iraks del handlar det om nationell upprättelse efter osmansk och brittisk överhöghet, odugliga inhemska regimer, statskupper och allmänt elände. Nu anknyter Hussein effektivt till den panarabiska idén och spelar skickligt på arabvärldens mindervärdighetskomplex och hat gentemot väst och den västerländska livsstilen.

På samma sätt som Hitler skulle samla alla germanska eller "ariska" folk i ett välde predikar Hussein arabernas enande med honom själv som initiativtagare och stark man. Både för honom och den europeiske diktatorn står judarnas fördrivande på programmet. Israel ska krossas. Ett nästan kusligt sammanträffande.

Miljoner fattiga araber, som är missnöjda med sina nuvarande korrupta, inkompetenta, stockkonservativa och maktfullkomliga regeringar ser upp till mirakelmannen Saddam Hussein på samma sätt, som miljoner arbetslösa och av depressionen utslagna tyskar till sist litade på Hitler.

Snart kan världen stå inför ett skräckscenario, som får den 11 spetember att blekna vid jämförelse. Diktatorn i Bagdad kan förse panarabiska och/eller fundamentalistiska terroriströrelser med kärnvapen made in Irak för insatser i USA och andra "antiarabiska" makter, först och främst Israel.

På 1930-talet blev brittiske premiärministern Chamberlain omåttligt populär för Münchenöverenskommelsen, som för den goda fredens skull gav Hitler fria händer att införliva Tjeckoslovakien i Stortyskland. "Fred i vår tid" jublade Chamberlain naivt. Året därpå utbröt andra världskriget.

Det finns tyvärr diktaturer, som man för fredens skull måste riva upp med rötterna i tid.

Mer läsning

Annons