Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar lokalpolitiken på allvar

Annons

Kuvertet innehöll en sammanställning över de initiativ folkpartiet (läs Lars Wennås) tagit under fyra år som oppositionsparti i landstinget. Jag behövde bara titta en stund på det inledande förordet för att våga utropa att Lars Wennås är för landstinget vad moderaten Rolf Gunnarssons signum blivit i riksdagen.

Rolf Gunnarsson är en av landets flitigaste i riksdagen när det gäller motioner, frågor och interpellationer till regeringen. Jag vågar heller inte ha någon exakt uppfattning över utfallet, det vill säga hur ofta statsråden delat Rolf Gunnarssons syn på saken. Erfarenhetsmässigt brukar statsrådet ha "rätt" och frågeställaren "fel...". I varje fall om frågan ställts av en politiker från ett icke regeringsparti.

I Lars Wennås exposé över de fyra åren i politisk opposition i dalalandstinget, noterar jag att han med tillfredsställelse gläds över att sju av folkpartiets motioner bifallits, särskilt motionen om att tandvården på sikt bör inlemmas under den allmänna sjukförsäkringen. Landstinget i länet ska nu agera med ett brev till regeringen.

Wennås genomgång redovisar på 174 sidor vad han och folkpartiet försökt påverka genom idogt frågande och motionerande.

Jag inser att den här sammanställningen ska ses som ett inslag i Lars Wennås personvalskampanj inför valet i september. Det tycker jag är helt i sin ordning. Politiker, särskilt i partier som inte fått så stor andel av väljarkåren under senare år, måste vara aktivare än andra. Ärligt talat tycker jag att vi väljare borde kräva att flera av dem som kandiderar i de olika valen borde ha en tydligare profil, även om de tillhör ett parti och där partiets uppfattning är det viktigaste i valet. Politiska profiler tror jag blir en av nyckelfrågorna för att i framtiden ska kunna öka intresset för politik bland unga människor.

Det finns säkert de som kommer att försöka raljera över Lars Wennås sätt att marknadsföra sina fyra år i politisk opposition. Men jag tycker att han med sammanställningen han skickat till mig och säkert andra många politiskt intresserade, fortsätter visa på sin höga ambition och ansvar inför rollen som lokal politiker. Det hedrar honom!

Mer läsning

Annons