Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll ångan uppe

Annons

Det blå laget kommer att presentera ett gemensamt samarbetsprogram i god tid före valet. Något sådant har aldrig någon väljare sett till för det röd-gröna laget - s har begärt eget mandat men misslyckats 1994, 1998 och 2002.

Det är djupt otillfredsställande för alla utom den skickligt maktspelande s-eliten att väljarna först efter valet får veta vilken praktisk politik de röstat fram.

Det var efter mp:s sonderingar kring en blå-grön konstellation som språkrören återvände till fadershuset och många veckor efter valet manglade fram en i sak tämligen oklar 121-punktslista (som, förstår vi av budget-kattrakandet, också tolkas helt olika av de inblandade).

Efter de två senaste valen har centrala politikområden som försvarspolitik och utrikespolitik till och med lyfts ut ur regeringsunderlagets politiska samarbete.

Kommer vi att få se en treklöverformering liknande fyrklöverns? Kommer väljarna att kunna få besked om vad en s-ledd regering vill göra på samma sätt som de kommer att få veta vad en borgerlig regering vill?

Nej, allt tyder på att Persson kommer att sikta på den minoritetsposition som varit legio. Den nya tydlighet som Allians för Sverige (lite väl likt Forza Italia - Heja Italien - för vår smak) lanserar kommer att bli en välbehövlig förstärkning av den borgerliga sidan. På lång sikt vill vi ju att fusioner eller val leder till blott två borgerliga partier - ett socialliberalt och ett värdekonservativt.

Vilka problem för alliansen kan anas? De måste redan nu ut i ljuset:

n Det är långt till september 2006. S-motelden har hittills varit panikartad och förvirrad. Men s har dubbelt så mycket pengar och dubbelt så mycket folk i valkampanjen. Naturligtvis kommer kritiken att skärpas. Redan nu anstränger sig s-kommentatorer att måla Leijonborg på väggen.

n En allians är aldrig starkare än sin svagaste länk. Kd balanserar på fyraprocentspärren och kan känna sig tvingat att profilera sig. Då kommer påståendena om sprickor i enigheten omedelbart.

n Knäckfrågorna. Moderaterna hänvisar inte längre till de framtida "dynamiska effekterna" i budgetarbetet. Fp antyder att det för sin del kan släppa kravet på Natomedlemskap och en-procentmålet vad gäller bistånd. Kan c släppa kravet på att säkra och billiga kärnkraftsreaktorer ska skrotas i förväg? Kan kd inta en humanistisk hållning till homosexuella?

Mer läsning

Annons