Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagbergs oförmåga

Annons

Sjukvård och äldreomsorg utgör två stora och alltmer politiskt och mänskligt högaktuella områden av den skattefinansierade sektorn i Sverige. Dessa båda verksamheter producerar tjänster av mycket stort värde för ett växande antal människor i samhället. Därmed påverkas hela samhällsutvecklingen av dessa tjänstesektorers kvalitet och tillgänglighet.

För att stimulera en positiv och kostnadseffektiv utveckling inom sjukvården och omsorgen anser jag - vilket jag tidigare argumenterat för i en krönika i tidningen - därför att tjänsteproduktionen inom den offentliga sektorn måste ledas av professionella och företagskompetenta ledare och styrelser.

Landstingsrådet Lars-Ove Hagberg (v) uppvisar i en kommentar i tisdags sin fundamentala oförmåga att ens diskutera dessa frågor. Han vräker ur sig oförskämdheter och yrar om "arbetarpolitik och privatiseringar" i stället för att ta upp de uppenbara lednings- och styrningsproblemen till debatt.

Professionella företagsledningar kan mycket väl rekryteras in till landsting och kommuner. En mycket stor del av den offentliga sektorns ekonomi sköts redan i dag i hel- och delägda bolag och det finns inga som helst hinder för att driva till exempel Faluns sjukhus som ett landstingsägt bolag. Man kan givetvis också överlåta delar av driften på andra operatörer som till exempel Capio eller Praktikertjänst. De landsting som redan gjort så ångrar sig inte.

Privatiseringar är knappast aktuellt i Sverige. Det finns nämligen inte något större intresse av att satsa kapital i rent privatfinansierade verksamheter. Marknaden är helt enkelt för liten. Därför är landstingen nyckelaktörer även i framtiden.

Fördelningspolitiken förutsätter en hyfsat stor gemensam sektor och offentligt finansierade tjänster inom främst vård, skola och omsorg.

Medborgarnas förtroende för den gemensamma sektorn står och faller med de offentliga tjänsternas tillgänglighet och kvalitet.

Det är mot den bakgrunden minst sagt sorgligt att det ansvariga landstingsrådet Hagberg inte vill eller kan diskutera dessa frågor i sak. Allt här i världen är faktiskt inte politik som går att sortera in på höger/vänsterskalan!

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons