Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häckar och lysen är bara kosmetika

Annons

den 16 juni 2006

Under nästan ett årtionde fanns han i alla Umeåkvinnors medvetande. Det är förståeligt att skräcken i Umeå varit stor, men samtidigt gäller det att inte skapa en omotiverat stor skräck.

Åtskillig statistik tyder på att människor tror att våldet är mycket värre och mer utbrett än det egentligen är. Dessutom äger det mesta våldet mot kvinnor rum inomhus och våldsverkaren står vanligen i en mycket nära relation till kvinnan.

En undersökning om människors attityder från 2001 ger märkliga siffror. I särklass mest rädda för våld är kvinnor i åldern 75 -84. Varannan kvinna i den åldern är rädd för våld. I verkligheten är knappt en procent av dessa kvinnor utsatta för eller hotade om våld.

Minst rädda för våld är män i åldern 16 -24. Ungefär två procent uppger rädsla för våld. Men i verkliga livet drabbas 22 procent i denna ålderskategori av våld eller hot om våld.

Massmediernas rapporter bidrar naturligtvis till en ökad skräck. Man upplever det som om brottsligheten bara ökar och ökar och att våldet blir allt grövre. Men det man ska komma ihåg är att tidningars uppgift inte är att beskriva det normala, utan det avvikande. Det normala är ju att man kan ta en promenad utan att bli nedslagen.

Umeåuppropet hoppas nu att fler städers kvinnor ska engagera sig och i slutänden handlar det om att politikerna ska besluta om att städerna ska byggas "kvinnovänliga". Syftet är gott men det kan bli fel. Sedan är steget inte långt till medborgargarden och då hamnar rättssamhället på gungfly.

Men behövs det verkligen så drastiska åtgärder som ett landsomfattande upprop? Det naturliga är att varje kommun gör en inventering. Klipp häckar som är för höga och sätt upp belysning och planera nybyggandet så att man undviker att skapa tillhåll för män som är ute i olovliga ärenden. En checklista helt enkelt, som säkert kan åstadkommas ganska raskt från lämpligt departement och distribueras till kommunerna med uppdraget att inventera och redovisa. Låt gärna kvinnojourerna hjälpa till vid kartläggningen.

Dock är dessa insatser av kosmetisk art en mycket liten del av problemet. Om alla män vore psykiskt stabila och trygga i sin sexualitet, kunde häckarna få växa ända upp i himlen. Det är både uttalade och outtalade krav som drabbar både män och kvinnor. För männens del gäller att vara starka, vältränade, sexiga och säkra som James Bond i sitt umgänge med kvinnor.

Idealbilden av mannen exponeras ständigt på bio och i reklamen. Den bilden är väldigt långt från den verklighet de flesta lever i. Med dålig självkänsla brister det för en del män och känslan av att vara otillräcklig kan få ohyggliga konsekvenser.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons