Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruhs tog sitt ansvar

Annons

När han 1994 kom tillbaka till företaget som ger ut den här tidningen var det i egenskap av chefredaktör. 1996 blev han ansvarig utgivare (för Nya Ludvika Tidning tillträdde han båda befattningarna 2003). Han har lett tidningarna på ett skickligt sätt och steg för steg har de byggts ut och blivit mer kompletta.

Under 2001 uppdagades att Dalapolisen 1999 två gånger stoppat Gruhs bakom ratten och befunnit honom onykter. I en intervju senare uppgav han att han bestämt sig för att "inte använda mig av mina egna tidningar för att försöka förmå folk i Dalarna att tycka synd om mig. Den fiktive dalkarlen "Oskar Olsson" som stoppas med 0,4 promille i blodet, som jag hade vid första tillfället, får ju inte tillgång till redaktionellt utrymme."

"Jag känner mig inte heller som någon känd person. Jag känner mig som en vanlig kille från Björbo", sade Christer Gruhs.

Det är han ju också, på många sätt, och det är därför han är så omtyckt. Gruhs är läsarnas Gruhs. Han har inte helst hållit sig i styrelserummet, utan varit ute och pratat med folk på ett sätt som är unikt i Tidningssverige.

Men formellt var han till i går också chefredaktör och ansvarig utgivare i Sveriges näst största tidningskoncern på landsorten. Som sådan var det ytterst han som var ansvarig för journalistikens organisering, han som tog journalistiska initiativ, drev opinion och fattade beslut i publicistiska frågor - exempelvis vad gäller namnpubliceringar i samband med brottslighet.

Och som chefredaktör och ansvarig utgivare kan han inte kvarstå efter det som hände på söndagskvällen. Efter en singelolycka i Dala-Floda misstänks Christer Gruhs för grovt rattfylleri. Det är ett brott som ofta leder till fängelsepåföljd.

Visserligen håller vi i svenskt offentligt liv isär de privata och offentliga sfärerna. Det finns inget som säger att ett diskutabelt privatliv gör personer direkt olämpliga för viktiga befattningar. Det vore exempelvis fel att kräva statsminsterns avgång om en praktikant på Rosenbad mot all förmodan skulle förälska sig i statsministern och han inleda en romans med henne bakom ryggen på Anitra Steen. Då vore det en privatsak. En Lewinskyaffär kan inte piskas upp i Sverige.

Men den aktuella brottsligheten, som är en följd av de alkoholproblem som Christer Gruhs brottas med, kan inte ursäktas och är i befattningarna Gruhs upprätthållit heller inte en privatsak.

Dalarnas Tidningar kan inte för sin publicistiska trovärdighets skull ledas av en person som är misstänkt för grovt rattfylleri.

Christer Gruhs tog det journalistiska ansvaret när han avgick.

Mer läsning

Annons