Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gruhs spekulerar om skatten"

Annons

Nu ska den nationella vårdgarantin genomföras över hela landet. Så även i Dalarna. Det innebär att man per omgående ska få kontakt med sin vårdcentral, möta sin läkare inom sju dagar och erbjudas behandling inom 90 dagar. Principen brukar sammanfattas 0-7-90.

Det vi socialdemokrater i Dalarna arbetar för är ett förverkligande av detta även i vårt län. Landstinget får ett särskilt statsbidrag på 38 miljoner kronor per år i tre år för att klara detta, vilket är en bra början. Det är pengar som ska användas för att kapa köerna i vården. Vi bör se till att använda dessa pengar i stället för att som Christer Gruhs börja spekulera om skattehöjningar. Målet är att principen om 0-7-90 ska vara förverkligad senast vid utgången av 2004.

Att regeringen gjort detta till sin egen huvudfråga är bra. Det gör att frågan om vårdköerna kommer att stå på den nationella politiska dagordningen. Trycket på att dels klara finansieringen av denna reform, dels bringa ordning i personalrekryteringen, ökar.

Inom nuvarande organisation går det att utveckla kapaciteten. Inom exempelvis ortopedi krävs det en operation mer per dag för att i vårt län kapa köerna till tremånadersgränsen. Detta visar att målet finns inom räckhåll om man arbetar med både utnyttjande av befintlig kapacitet och personalrekrytering.

När det gäller starroperationer ska operationssalen byggas om för att öka kapaciteten. Samtidigt är det rimligt att här fortsätta och utveckla samarbetet med andra landsting. Landstinget Dalarna har exempelvis köpt en mängd ögonoperationer genom åren av S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

På kirurgins område, exempelvis när det gäller prostatakirurgi, så har kapaciteten ökat på senare tid. Urologer har rekryterats vilket har lättat på trycket i kön.

Ska nödvändig personalförsörjning klaras så handlar det om löner, arbetsmiljö och fortbildning. Här måste Landstinget Dalarna självfallet hänga med om målet om 0-7-90 ska förverkligas. Från socialdemokratisk sida ser vi ingen annan möjlighet än att landstinget måste "ta ut steglängden" på denna punkt.

Det vore ett stort misstag om landstinget inte offensivt skulle försöka genomföra den nationella vårdgarantin. Då har vi verkligen gett upp. I stället för att ge upp måste kraften koncentreras på följande:

Investera i förbättrad teknik och utökad kapacitet

Inse att löner, arbetsmiljö och fortbildning är hårdvaluta

Samverka brett med andra landsting om specialistfunktioner

Använda anvisade statsbidrag till att kapa köerna

Arbeta offensivt med effektiviteter i nuvarande organisation. Ibland kanske man ska ställa frågor som: "Ska läkare operera eller administrera?"

Vi socialdemokrater kommer under kommande år att arbeta aktivt för att kapa vårdköerna. Det är just nu den viktigaste frågan för sjukvården i landet och i Dalarna.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons