Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruhs i byn Högskola och stormarknad i fokus

Annons

Men de dåliga yttre förutsättningarna kom inte att påverka debattklimatet när småföretagare diskuterade aktuella frågor med sex politiker från olika delar av länet. Det var den debatten som förde mig till Tällberg.

Det blev faktiskt en bra och konstruktiv diskussion, där det också gick att utkristallisera några frågor som framstår som viktigare än andra. Både för företagare och förtroendevalda politiker.

mm

Efter ett par timmars diskussion gjorde jag en lista över de ämnen som, av debatten att döma, står i fokus. Företagarna vill att agendan ska handla om skatter, sjuklöneförslag och högskolan.

Politikerna föredrar framtidens personalförsörjning både i offentlig sektor och i näringslivet, handelns utarmning och infrastrukturfrågor, inte minst högskolan.

Högskolan är därmed en gemensam nämnare och har inte det minsta att göra med turbulensen kring ordförandefrågan. Nej, det handlar om högskolans ställning och framför allt inställning!

mm

Jag tycker att det är besvärande att högskolan så ofta blir ifrågasatt när lokalt verksamma politiker och företagare träffas. När en så dynamisk och kreativ entreprenör som företagaren Leif Nilsson i Malung ifrågasätter nyttan med högskolan för småföretagarna i Malung och Sälen, är det något som är fel. Saken blir inte bättre av centerpolitikern Bertil Daniels uppfattning om att högskolan lider brist på omvärldsanalys. Något som folkpartisten Lars Wennås också höll med om.

Det är besvärande att Högskolan Dalarna fortfarande tycks ha så svårt att bli etablerad i den egna regionen, trots att så många talar sig varma för att utveckla högskolan till universitet med forskarkapacitet.

mm

En viktig fråga som diskuterades vid Tällbergsmötet var hur företag och näringsliv ska klara framtidens personalförsörjning. Ulrik Lindgren, kristdemokrat i Falun, vill se nya lösningar, inte minst när det gäller vårt framtida omhändertagande av äldre Företagarnas representanter varnade för effekterna av ett system med 60 sjuklönedagar som ska betalas av företagarna.

Skulle ett sådant förslag realiseras kommer företagen att bli oerhört restriktiva i anställningsfrågor, det var en allmän uppfattning, och försvårar personalförsörjningen.

Borlänges satsning på handeln och konsekvenserna i grannkommunerna, blev ett annat debattämne. Medan moderaten Ulf Berg från Avesta välkomnade ökad konkurrens varnade Bertil Daniels för effekterna.

- Borlänge kanske tillförs 400 nya jobb, men länet tappar 600 arbetstillfällen i branschen. Den totala effekten blir 200 färre jobb, fruktade Daniels.

Med inlägget påbörjades en intressant diskussion om stordriftens inom flera sektorer och hur den slår mot Dalarnas glesbygd.

mm

Det hade varit skam till debatt om inte frågor kring arbetsgivaravgift och skatter kommit upp till ytan i Tällberg. Så skedde också, men trots att det bara är sju månader innan nästa val blev det en mycket nyanserad skattediskussion.

Sakuppgiften om att landet har 800 000 personer i yrkesverksam ålder som inte går till jobbet, kanske bedövade. Skälen till utanförskapet är flera, men alla berörda ska på ett eller annat ha en chans till försörjning.

Någon universiallösning uppfanns inte i Tällberg. Däremot fick jag en rak uppmaning från folkpartisten Lars Wennås: Skriv varje dag i Falu Kuriren att vi måste få en bättre väg förbi Sala!

En uppmaning jag nu effektuerat, i varje fall för lördagstidningen.
CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons