Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön politik gäller

Annons

Fredagen den 6 februari påstår tidningen felaktigt i en ledare att miljöpartiet nu anslutit sig till en grön grupp i EU. Miljöpartiet har varit medlem i gröna federationen i cirka tio år. De svenska gröna har alltid varit viktiga i det gröna samarbetet i Europa. Tidningen försöker även odla myten att miljöpartiet i Sverige skulle vara politiska bromsklossar med ett sterilt nej-sägeri som politisk kampmetod. Det är tråkigt att tidningens politiska redaktion är så dåligt påläst.

Tvärt om mot den bild tidningen sprider till sina läsare så är miljöpartiet såväl i kommun, landsting, riksdag och EU känt för att lägga konstruktiva förslag till framkomliga lösningar även i frågor där de traditionella höger/vänster motsättningarna kört fast.

Tidningen kommer självklart aldrig att erkänna det framgångsrika kritiska arbete som de gröna genomför inom EU. Att ett förslag till utträdesparagraf finns med i den nya konstitutionen är ett litet exempel. Att de gröna partierna nu kan hantera EU:s försök att köpa upp demokratin är de svenska grönas förtjänst. Det är även en svensk grön som varit ansvarig för parlamentets betänkande om den framtida kemikaliepolitiken.

Vår skarpa kritik mot maktfullkomlighet, svindleri och övergrepp kommer inte att upphöra. Kravet på att ökad överstatlighet ska ersättas med mellanstatlig och frivillig samverkan är inte ifrågasatt inom miljöpartiet. Där har tidningen också fel. Det finns nyanser inom alla partier, så även i miljöpartiet, men inte ens de mest EU-positiva förslagen till extrakongressen innebär något väsentligt nytt. Miljöpartiet kommer även fortsättningsvis att vara den konstruktiva förändringskraften inte bara i svensk politik utan även i europeisk.

Svar direkt:

Aj, aj, aj! Här går man aningslöst och skriver en ledare med milt beröm till Lars Ångström med flera prominenta miljöpartister för deras nya, mer positiva syn på EU:s miljöpolitiska möjligheter. Då blir miljöpartisten Jan Lindholm i Falun indignerad.

Det är sannerligen inte lätt att vara alla smakriktningar till lags i politiken.

PS. De i den förgripliga ledaren omnämnda "maskrosorna" anklagas på intet sätt för att vara "politiska bromsklossar". Tvärtom, de hyllas ju uttryckligen för sitt konstruktiva sinnelag. DS.

JAN LINDHOLM

Mer läsning

Annons