Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Smedjebacken! "Barn är inte bara en tröst på ålderdomen. De påskyndar den också."

Annons

I går kom SCB:s statistik för första halvårets förändring av kommunernas och länens befolkning.

Nio av länets 15 kommuner (60 procent) har en ökning av antalet invånare. 13 av 15 kommuner (87 procent) har ett positivt flyttnetto, vilket kanske är ännu viktigare.

Sådana tal klarar knappast någon annan liknande region i landet. Till det allra mest glädjande hör att kommuner som Hedemora och framför allt Smedjebacken haft en stor inflyttning mellan januari och juni i år (+ 69 respektive 29 personer).

Rättvik och Leksand fortsätter sin framgångslinje med stora inflyttningstal och befolkningsökningar. Undra på att det är bostadsbrist i Nedansiljan. I år kan Orsa inhösta liknande framgångar. Till det besvärliga inför framtiden hör de låga födelsetalen där endast Falun och Borlänge uppvisar nettoökningar. Å andra sidan ökar ändå födelsetalen i flera mindre dalakommuner, exempelvis kring Siljan.

Som helhet är befolkningsbilden i Dalarna anmärkningsvärt positiv med en ökning av totalbefolkningen på 180 personer till 276 700. Av skogslänen är det bara Västernorrland som i år har en lika positiv förändring som Dalarna.

Den fråga man måste ställa sig är om ett "halvårsresultat" har någon som helst betydelse för Dalarnas chanser att utvecklas mer kraftfullt under de närmaste åren?

Man får inte övertolka siffror av det här slaget och försiktighet är åtminstone i dessa sammanhang en dygd. Det finns dock viktiga trender av det slag jag nämnt ovan och jag är övertygad om att kommunalrådet i Smedjebacken, Leif Nilsson, kommer att ge järnet när han nu ser tydliga tecken på en möjlig vändning. Den lokala sparbanken Norrbärke sparbank bör också bli inspirerad att använda banken för att stödja småföretagen mer framgångsrikt och det bör bli lättare att rekrytera kvalificerad personal till ortens arbetsplatser.

För att Smedjebacken ska lyckas med att ta sig ur en tuff strukturomvandling måste länet i övrigt sköta sina kort mer effektivt och solidariskt. Region Dalarna och landstinget måste göra sig av med sin centraliseringsfilosofi och helhjärtat ställa upp för dem som utanför Falun/Borlänge ser ljuset i tunneln. Kanske är detta senare länets verkliga akilleshäl?

Mer läsning

Annons