Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Granska sektskolorna"

Annons

Att använda generaliseringar och de mörkaste exempel är två vanliga metoder sekter använder för att styra sina anhängare. Märkligt att just Hans Lindquist använder sig av dessa metoder, när han försöker avskräcka från "sekters" friskolor.

Jag kan inte svara för Plymouthskolor eller muslimska friskolor, men jag har arbetat lite på tre olika kristna friskolor, däribland Livets Ord. Och inget av det du skriver stämmer in på de skolor jag har varit på, trots detta så "bara måste livets ord" nämnas i tidningen i detta sammanhang... Min upplevelse från dessa tre kristna friskolor var att både elever och personal var människor mitt i samhället, som inte fjärmade av sig på något sätt från sin omvärld.

Jag håller med till fullo att det ska vara hårdare granskning av skolor. Dock alla skolor, både kommunala och fria, det förekommer märkligheter även på kommunala skolor.

MIKAEL HANSSON

Svar direkt:

OK, jag använde några tillspetsade exempel för att påvisa, att skolinspektionen förr eller senare måste agera skarpt mot sådana sektskolor, som saboterar den gällande läroplanen för svenska skolor och/eller predikar antidemokratiska ideal för eleverna. Skrämmande grova avsteg från den svenska skolans läroplan och värdegrund rapporteras från ett antal friskolor, vilket icke under några omständigheter kan tolereras. "Friskola" får aldrig innebära frihet från gällande läroplan och värdegrund.

Vad din avslutande tes beträffar, förefaller vi däremot att vara helt överens.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons