Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Perssons nya kärlek

Annons

På den gamla goda tiden minsann, var kungars, statsråds och riksdagsmäns kärleksliv aldrig förstasidesstoff. Samtliga kategorier förutsattes hålla erotiken inom äktenskapets strikta ramar. Ty tiden var extremt sedesam. Åtminstone officiellt.

Oskar och Sofia med kungliga anförvanter idealiserades på Åhléns masspridda oljetryck och i tidningarnas spalter som den borgerliga idealfamiljen personifierad. Något för undersåtarna att se upp till.

Sena tiders oförsynta historiker har emellertid avslöjat att kung Oskar hade en svårbemästrad faiblesse för mycket unga aktriser, som diskret insmugglades på kungliga slottet. Äldre brodern - och närmaste föregångaren på tronen Karl XV - hade en ännu större fallenhet för äktenskapsbrott, vilket han själv gjorde föga för att dölja.

Oskars son, kung Gustav V, odlade utomäktenskapliga förbindelser av homosexuell natur.

Om allt detta skrevs icke en rad i samtidens tidningar.

Raskt över från konungars till statsministrars erotiska förehavanden.

Den i nästan alla politiska läger - inklusive hovet - respekterade astronomiprofessorn, statsministern och socialdemokratiske partiledaren Hjalmar Branting hade en både vidlyftig och brutal sexuell läggning utanför det av samtiden idealiserade äktenskapet med hustru Anna. Allt enligt dokument hos Arbetarrörelsens arkiv. Alarmerande rapporter har bevisligen passerat dåtida socialdemokratiska chefredaktörer, som uppenbarligen inte tipsade sina nyhetsreportrar. Det gjorde man inte på den tiden.

Legendariske, landsfadern, SAP-ledaren och statsministern Per Albin Hanson höll sig i praktiken med två fruar samtidigt varav den ena legal. Barn hade han med båda och praktiserade länge ett avancerat, dubbelt familjeliv. Detta blev känt först på 70-talet, drygt 30 år efter Per Albins bortgång.

Nu till frågan - hade det varit bättre om pressen avslöjat forna kungars och statsministrars erotiska förehavanden utom äktenskapet, då det begav sig?

I dag anser vi det. På den tiden var sådan offentlighet kring offentliga personers leverne ännu tabu. Dubbelmoralen var självklar och det offentliga hyckleriet enormt.

Mot den bakgrunden ter sig Göran Perssons nya kärlek lindrigt upphetsande för omgivningen. Att folk är nyfikna på den nyskilde statsministerns aktuella flamma är tämligen självklart. Detta ofrånkomliga intresse får tidens offentliga personer leva med. Ett bra politiskt ledarskap förutsätter att väljare och partimedlemmar intresserar sig för männen och kvinnorna bakom namnen på valsedlarna.

Tro inte att ens synnerligen upplysta väljare bedömer politiken efter ett strikt sakpolitiskt och ideologiskt perspektiv. Intellektuella - som påstår sådant - avslöjar i själva verket att de inte riktigt begriper hur politiken fungerar.

Ibland kan - hör och häpna - även sena tiders journalister visa hänsyn och diskretion mot offentliga personer. Således teg media fullständigt om prins Bertils mångåriga förhållande med Lilian Craig, så länge Gustav VI Adolf levde. Av hänsyn till statsnyttan eller hänsynen till Bertil och Lilian må vara osagt.

Den gamle kungen var i sådana saker synnerligen rigid och tolererade inte att prins Bertil, som under kronprins Carl Gustafs uppväxttid emellanåt ryckte in som "reservkung", gifte sig med en kvinna av icke kunglig börd.

Sådan hänsyn skulle media sannerligen inte visa i dag. Och bör heller inte göra det. Öppenheten kring offentliga personer har kommit för att stanna. På ont och gott.

Mest det senare.

Mer läsning

Annons