Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Perssons dubbla budskap

Annons

Irritationen i Dalarna, både bland politiker och företrädare för näringslivet, blir allt tydligare när det gäller statens (läs den socialdemokratiska regeringens) agerande efter nedläggningen av Dalregementet för snart fyra år sedan.

Frustrationen avser framför allt dåvarande näringsministern Björn Rosengrens löftessvek om att länet skulle få särskilda pengar för motorvägsprojektet mellan Falun och Ornäs. Några sådana medel har regeringen aldrig ställt till förfogande.

Efterhand har det blivit mer uppenbart, trots uppvaktningar och politiskt agerande, att Dalarna vackert får ta pengar till väginvesteringar från befintlig vägplan. Det innebär att flera andra viktiga projekt får stå åt sidan. Allt talar för att nästa större vägbygge ligger bortom år 2010 eftersom vägprojektet Falun - Ornäs på 506 miljoner tar så stor del av regeringens ramanslag på 873 miljoner.

För ett par veckor sedan stod statsminister Göran Persson handfallen inför kritiska socialdemokrater, när det stora partiet höll distriktskongress i Malung. Flera arga socialdemokrater krävde nya pengar till vägupprustningar i Dalarna, men statsministern hänvisade kritikerna till ett kommande möte med statsrådet Ulrica Messing i mitten av april.

Mer talför och spendersam var Göran Persson när han i lördags besökte sina partikamrater i Norrbotten. Inför en jublande distriktskongress delade statsministern ut ett särskilt infrastrukturpaket på 9,5 miljarder!

Här fanns utrymme för pengar till Norrbotniabanan, Haparandabanan, Malmbanan, flygplatsen i Arvidsjaur och till vägnätet. I Norrbottenpaketet fanns också medel för ett statligt kasino, satsningar på kulturen och ett flertal utredningar och projekt i syfte att skapa ökad sysselsättning i Norrbotten.

Göran Persson erkände inför öppen ridå att hans tidigare minister Björn Rosengren varit med som en av arkitekterna också bakom detta omfattande paket för regionen.

- Det finns de som hävdar att de här investeringarna är politiska. Jag kan avslöja att det är de, i allra högsta grad, skrockade statsministern inför applåderande partikamrater i Boden.

Dalarna har orsak att avundas Norrbottens skickliga lobbyister mot regeringen. Men samtidigt måste statsministerns olika budskap till partivännerna runt om i landet vara ett bekymmer för socialdemokratin i stort. Även internt i regeringen.

Inte minst för Ulrica Messing som inför sitt kommande besök inte kommer att ha några större mandat än dem Göran Persson förmedlade när han sågs i Malung för snart två veckor sedan.

Dålig infrastruktur hotar att bli ett allt större hinder för tillväxt i Dalarna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons