Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Messing till hövding!

Annons

den 8 januari 2007

Ulrica Messing tillhör en i raden av framträdande kvinnor som tackat nej till att kandidera som ny socialdemokratisk partiledare. Hon är riksdagskvinna på Gävleborgsbänken och trots en bred politisk erfarenhet är hon fortfarande tillräckligt ung, 39 år, för att kunna fullgöra ett par landshövdingeperioder i Dalarna.

Messings erfarenhet av jobbet som infrastrukturminister är hennes främsta merit som landshövdingekandidat. Dalarnas infrastruktur är en av länets viktigaste utvecklingsfrågor och att få en landshövding med erfarenhet på detta område vore en utomordentligt värdefull resurstillgång. Vem bättre än en tidigare regeringsledamot vet hur jobbet som "dörröppnare" fungerar?

I uppdraget som landshövding gäller det i hög grad att ha goda kontakter med regering, departement och statliga verk. Konkurrensen om statliga pengar är stenhård och för att övertyga dem som förvaltar pengarna gäller det att ha både övertygande argument och goda personkontakter.

Ulrica Messing har i sitt politiska jobb fått lära sig vad argumentation innebär och har som tidigare statsråd naturligtvis ett stor försteg i jämförelse med hövdingekandidater som saknar en sådan erfarenhet. Dessutom, vilket är viktigt för en tillträdande landshövding, har Messing en positiv och mjuk framtoning. Hon skulle inte i några politiska läger ses som en hopplös och avpolletterad socialdemokrat i uppgiften som landshövding för Dalarna.

Ulrica Messing är väl förtrogen med förhållandena i Dalarna. Närheten till bostaden i Gävle har ofta gett henne representationsuppdrag i vårt län. För någon månad sedan engagerade hon sig också i Idre Fjäll genom att ta plats i bolagets styrelse.

Det är möjligt att detta uppdrag är oförenligt med tjänsten som landshövding. Skulle regeringen välja att ge henne ämbetet i Dalarna ska hon därför lämna styrelseuppdraget i Idre för att inte belasta beslutsgången kring Tre Toppar.

Om en månad kommer den statliga utredningen, Ansvarskommittén, att ge förslag om hur Sverige ska organiseras i framtiden när gäller kommuner, landsting och länsstyrelser. Ulrica Messing skulle förvisso bli en tillgång för vårt län i den beslutsprocess som följer av de olika utredningsförslagen.

Sammantaget är det mycket som talar till Ulrica Messings fördel bland kandidaterna till posten som landshövding i Dalarna.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons