Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfbanan är en tillväxtfaktor för Gagnef

Annons

Gagnef är normalt inte den kommun i Dalarna man främst förknippar med satsning på turism. Även om kommunen försöker marknadsföra sig som en "mötesplats i Dalarna", vet jag att det inte heller finns någon högre ambition bland ledande politiker att Gagnef att prioritera turistverksamheten.

Det som sker i turistsektorn sker småskaligt och kostar

inte skattebetalarna särskilt många kronor.

Unikt för Gagnef är de båda älvarnas möjligheter med forspaddling och fiske vid Västerdalälven och kanoting och båtturer längs Österdalälven. Men ingen kan påstå att satsningen är särskilt påtaglig, trots att många i turistbranschen hävdar att upplevelser och äventyr ligger i tiden för turistisk expansion. Älvarna i Gagnef är fortfarande en tämligen outnyttjad resurs som borde locka entreprenörer att utveckla besöksnäringen.

Om en vecka invigs den hittills enda egentliga storsatsningen i Gagnef, när det gäller att locka folk till kommunen. Då öppnas nämligen den nya golfbanan vid Rista by längs riksväg 71 mellan Djurås och Mockfjärd.

Den flitige tidningsläsaren har genom åren kunnat följa en både märklig och uppslitande debatt om det förnuftiga i att satsa på en golfanläggning på jordbruksmark.

Jag som åkt vägen förbi den invigningsklara golfbanan kanske tiotusentals gånger, har haft svårt att ta till mig argumenten från dem som motsatt sig ett nyttjande av marken för annat än jordbruksändamål.

Nu, när jag numera åker samma väg, kan jag njuta av ett öppet landskap och för första gången skönja Västerdalälvens vatten genom bladverken. I denna nya dager framstår den tidigare striden som enbart destruktiv.

Jag är nämligen övertygad om att golfbanan blir en verklig tillgång för hela kommunen. Faktiskt en ny tillväxtfaktor för Gagnef, tack vare det fantastiska engagemang och ideella arbete som bevisligen ligger bakom satsningen i Rista.

Gagnef, klämd mellan storsatsande Leksand och Borlänge, behöver positiva inslag i den egna kommunen. Golfbanan är, enligt min mening, en investering som kommer att skapa en viktig mötesplats för människor som vill delta i ett värdefullt utvecklingsarbetet för Gagnef. Både när det gäller det privata näringslivet, inom föreningslivet och i

synen på den framtida kommunen.

Jag hoppas rent av att besökare från både andra kommuner i länet och från dem som kommer långväga upptäcker Gagnef som något annat än en sovstad till Borlänge.

Den som tar sig tid och besöker den nya golfbanan vid kanten av Västerdalävlen ska finna en anläggning som i stor utsträckning dragit nytta av en fantastisk geografi. Varligt - ja, pietetsfullt, har byggarna anpassat golfbanan till det kulturlandskap som området alltid har utgjort. Gamla ängslador och

hässjestörar finns kvar för att de tillhör miljön. Samtidigt har de blivit lämpliga hinder för banläggaren.

Golfbanan i Rista är ett intressant resmål både för golfspelare och för icke-golfare som vill se hur det går att förvandla ett förbuskat område till en miljö med högt bevarandevärde.

Synpunkter: christer.gruhs@

dalarnastidningar.se

Mer läsning

Annons