Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnista av fredshopp

Annons

den 10 februari 2007

Bakom de allt blodigare vendettorna mellan Hamas och Al Fatah skymtar en rå maktkamp mellan de två största palestinska organisationerna och med dem förbundna klanintressen.

Hamas är klassad som en terrorrörelse, som hela tiden byggt sin politiska identitet på kamp mot Israel och den judiska statens utplånande.

Den nya regeringen är en koalition. I och med att det inte handlar om en ren Hamasministär ökar pressen på USA och Israel att slopa eller åtminstone mildra kravet på fortsatt internationell bojkott av den palestinska regeringen. Man avvaktar.

Dokumentet från Mecka kringgår konfliktens allra hetaste potatis-erkännandet av Israels rätt att existera. Ett så kontroversiellt utspel från palestinsk sida är antagligen inte politiskt möjligt i nuläget. Förräderianklagelserna skulle bli förödande.

Inte heller lovar parterna uttryckligen att avstå från självmordsbombningar och annan terror gentemot Israel.

President Abbas nöjer sig med att uppmana den nya regeringen att respektera dels folkrätten, dels av Al Fatah och PLO ingångna avtal.

Fredagens glädjescener på gator och torg med anledning av uppgörelsen i Mecka, antyder förnyad palestinsk fredsvilja. Fjolårets vendettor, där palestinier plötsligt framstod som varandras värsta vedersakare var säkert en chock för många, som slentrianmässigt sett Israel som det allt överskuggande hotet mot freden.

Kung Abdullah i Saudiarabien har gjort ett ytterst ambitiöst försök att bryta dödläget och nytända fredsprocessen.

Om det lyckas återstår att se. Det är viktigt att världssamfundet-inklusive Israel-nu visar någon form av tillmötesgående gentemot den tillträdande palestinska regeringen, så att det sedvanliga, sterila hatet inte återigen blir tongivande i Mellanöstern och fredsprocessen förblir i baklås.

Freden har många mäktiga fiender i Mellanöstern. Såväl Hamas som Al Fatah hyser militanta fraktioner, som under inbördeskriget utvecklats till varandras dödsfiender. Att hjälpligt hålla dessa hetsporrar i Allahs tukt och förmaning blir sannerligen ingen lätt uppgift för den nya palestinska statsledningen.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons