Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad midsommar med måtta

Annons

Så här års når den svenska sommaren sin absoluta höjdpunkt, astronomiskt sett. Meteorologiskt infaller den under hög- och sensommaren, med värmeböljor och präktiga åskväder.

Från och med midsommar vänder året. Dagarna blir kortare, vilket redan de gamla nordborna noterade. Midsommarfest och midvinterblot var då som nu årets stora begivenheter. Låt vara att blotandet åtminstone temporärt kommit ur modet.

Strikt astronomiskt sett borde imperfektum redan i skrivande stund vara korrekt tempus för varje skildring av årets midsommar.

För samhällsnyttans skull har sena tiders midsommar rationaliserats att sammanfalla med den gamla helgen Johannes döparens dag.

Arbetsfria helgdagar har i alla tider stuckit maktens och rationalitetens företrädare i ögonen.

Den egentliga midsommaren inföll faktiskt redan i måndags med sommarsolståndet. Oåterkalleligt har året redan vänt mot mörkare tider. Mot vinter, skidor och långfärdsskridskor säger den, som i alla lägen anstränger sig att se någonting positivt i tillvarons skiftningar. Snart är den där mjäkiga sommaren över och vinterns fröjder här igen.

Redan under fornnordisk tid påverkade alkoholseden såväl firandet som firare vid midsommartid.

Alkohol och midsommar blir lätt en sorgesam kombination, även om vi har full förståelse för om mången firare livligt eftertraktar någonting värmande och stärkande i regnrusket.

Traditionsenligt upprepar vi vår gängse maning till läsekretsen vid större helger:

- Tag det varligt med spriten och bjud motstånd mot privatimporterns legala lockelser.

Att dagen efter någorlunda detaljerat för sig själv kunna memorera midsommarens alla fröjder och frestelser torde för mången väl utfestad helgfirare bli en lika unik som positivt omtumlande erfarenhet, väl värd att pröva.

Mer läsning

Annons