Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom drakporten in i framtiden

Annons

den 13 februari 2007

En liknande anläggning, om än i mycket mindre format, har byggts utanför Gävle. Där vill man med kinesiska kulturcentret Dragon Gate föra samman kinesiska och svenska affärskontakter. Det är ett fascinerande koncept, även om det så här i början uppfattas som märkligt av många.

Fanerdun och Dragon Gate är emellertid idéer av en typ svenskarna nog får vänja sig vid. De är direkta effekter av den ekonomiska och kulturella globaliseringen. Samma dag som näringsminister Maud Olofsson deltog vid lanseringen av Fanerdun i Kalmar höll regeringens nytillsatta globaliseringsråd sitt första möte. Det är en händelse som ser ut som en tanke.

Med utbildningsminister Lars Leijonborg i spetsen ska globaliseringsrådet "fördjupa kunskaperna och bredda det offentliga samtalet om vad som krävs för att Sverige ska hävda sig väl i en värld präglad av fortsatt snabb globalisering". Rådets utgångspunkt är att globaliseringen erbjuder en positiv chans för Sverige, men att oron i samhället är stor och att det finns fog för rädslan att Sverige kan hamna på efterkälken. Det är hur man antar utmaningen som är avgörande.

Listan över nödvändiga förändringar kan göras lång, men allra viktigast är att Sverige behöver en förändrad arbetsmarknad, en tydligare satsning på utbildningar och spetskompetens, och en mycket öppnare attityd till omvärlden. Enligt en undersökning gjord av Nordiska rådet förra året är svenskar i allmänhet mindre intresserade av samarbete med andra länder, än vad man är i våra nordiska grannländer.

Det är minst sagt ett attitydproblem som kan ställa stora hinder i vägen för Sveriges tävlan på den internationella arenan. Tycker man inte ens att det är viktigt med utbyte blir det näst intill omöjligt att jämföra sig med andra, sträva framåt och göra bättre. "Man vet vad man har men inte vad man får" är en devis som lämpar sig uruselt i globaliseringens tidevarv.

Det är ett gott tecken att Fanerdun och Dragon Gate ändå får chansen att etablera sig i Sverige. Med ökat handelsutbyte med Kina, liksom med många andra stater, måste också följa en dialog om mänskliga rättigheter, miljöproblem och fackliga rättigheter. Det viktigaste är nu till att börja med att kontakten är etablerad. Förhoppningsvis kommer detta att följas av fler intressanta globaliseringsprojekt på svensk mark liksom av svenska projekt på många ställen i världen. Globaliseringsrådet har ett digert arbete framför sig.

Mer läsning

Annons