Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generaler mot värnplikt

Annons

Yrkesmilitärer utmålas ofta som ett konservativt släkte med ambitionen att vinna redan förlorade krig alternativt att vilja utkämpa morgondagens strider med gårdagens metoder.

Historiska exempel finns. Rigida franska generaler tillgrep 1939 första världskrigets taktiska metoder mot de tyska inkräktarna. Ännu mer rigida polska kollegor hade tidigare samma år försäkrat att ett tyskt angrepp skulle resultera i det polska kavalleriets inmarsch i Berlins förstäder efter någon vecka.

De sjutton svenska generalerna kan knappast beskyllas för militär konservatism. De förefaller uppriktigt oroade över att värnpliktsförsvaret inte motsvarar den nu aktuella hotbilden med terroristattacker och extremt rörlig krigföring.

Ett insatsförsvar med yrkessoldater blir numerärt betydligt mindre än vårt nuvarande värnpliktsförsvar, varför herrarna svårligen kan misstänkas för att vilja skydda den egna organisationen mot förändringar, vilket eljest är en vanlig drivfjäder bakom allsköns konservatism och "kåranda".

Värnpliktsmodellen är djupt sympatisk med stark förankring i demokratin såväl historiskt som ideologiskt.

"En man, ett gevär en röst" var ett verkningsfullt slagord i kampen för allmän och lika rösträtt i slutet av förrförra och början av förra seklet. Värnpliktssystemet ger insyn i militärapparaten och minskar risken för krigsmaktens utveckling till "stat i staten".

På Dala-Demokratens ledarsida lästes i går:

"Ytterst få från välbeställda grupper söker ett yrke som soldat och då så är fallet är det ofta de som blir officerare."

Länskollegans ledarskribent Robert Sundberg (själv före detta officer) påpekar här något ytterst väsentligt om försvaret som hela folkets angelägenhet. Folkförsvarets idé förfuskas med yrkesarmé.

Mycket starka, ideella skäl talar således för bibehållen värnplikt. Tyvärr avgörs försvarspolitiken inte enbart av ädla ideal utan fastmer av en rå verklighet med ohemula krav på kostnadseffektivitet.

Därför måste man tyvärr ta de 17 generalernas plädering för yrkesförsvar på visst allvar. Herrarna är högt kvalificerade militära fackmän. Vad som framför allt behövs är en ordentlig diskussion om vilken typ av militära insatser som de nya hoten mot vårt land aktualiserar.

Värnpliktsförsvaret, med som mest 800 000 man under fanorna, var avsett att med segt motstånd i skogsterräng fånga upp och blockera angriparens stridskrafter efter en stor kustinvasion. En numera svunnen hotbild enligt expertisen.

Vilken typ av angrepp hotar oss i dag? Att stå rätt rustad för fel krig är alltid livsfarligt i vår onda värld. Vilket fransmän och polacker nogsamt fick erfara hösten 1939.

Mer läsning

Annons