Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge landstingen en chans

Annons

Det är uppenbart så att det är svårt att få ekonomin i landets landsting att gå ihop. Nu senast blev Stockholms läns landsting fällt i länsrätten för en underbalanserad budget efter en överklagan från en privatperson. Samma öde har inte drabbat Dalarnas landsting, trots en undermålig ekonomi.

Budgeten har ett underskott på 1,6 miljarder kronor, vilket motsvarar kostnaden för Södersjukhuset i Stockholm som är Sveriges största sjukhus och med ansvar för vård till en halv miljon människor.

Tidigare har både Region Skåne och Västmanlands läns landsting blivit fällda för underbalanserade budgetar. Detta visar att skatteutjämningens effekter blir orimliga för stora regioner som Stockholm och Skåne. Klart att fattigare regioner, med färre invånare, ska få en viss kompensation för detta av staten. Problemet är att med nuvarande system straffas landsting, regioner och kommuner med god tillväxt - för varje invånare som flyttar in och betalar skatt förlorar regionen pengar. Det är ju förstås helt bisarrt.

Den socialdemokratiska regeringen kommer säkert att lösa ut sina partikamrater i Stockholm, men vad händer med det borgerligt styrda Region Skåne? Staten måste fördela sina egna pengar och låta bli att tafsa på kommunernas och landstingens självbestämmande och beskattningsrätt.

I Dalarna inleds nu ett omfattande besparingsprogram för att komma till rätta med ekonomin. Men om hur besparingarna ska se ut finns ingen politisk enighet.

Risken är också uppenbar att den sittande landstingsmajoriteten inte har förmåga att ta till de drastiska åtgärder som egentligen krävs för att få Landstinget Dalarna på fötter utan att ännu en gång ta till skattehöjningsvapnet.

Mer läsning

Annons