Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gängkulturen - varningstecken att ta på allvar

Annons

Dock verkar det finnas, i Rinkeby, liksom på många andra ställen, en tendens att ungdomsgängen blir allt fler och allt mer våldsbenägna. Enligt polisen finns det också många skjutvapen i omlopp i dessa gäng.

m m

Det är en utveckling som inte är specifik för storstäderna. Problemet finns på närmare håll. Det visar inte minst de senaste årens våldsbrott i Borlänge.

Undersökningar visar att nästan en fjärdedel av alla som dömdes för vapenbrott år 2000 var ungdomar mellan 15 och 20 år. Av dem som dömdes för brott mot knivlagen var 35 procent ungdomar. Rikskriminalens siffror visar att antalet brott med skjutvapen ökat dramatiskt de senaste sju åren.

Att polisen säger att gängkulturen breder ut sig är ett varningstecken att ta på största allvar. Det intressanta är förstås att försöka ta reda på vad det beror på. Det finns några givna förklaringar: utanförskap, problem att hantera skilda kulturer hemma och i skolan, problem för föräldrar att förstå i vilken miljö barnen vistas när de är utanför hemmet, bristande resurser i skolan, ett hårdnande samhällsklimat över huvud taget.

m m

Föräldrar kan kanske inte alltid förstå, men likväl måste de alltid ta sitt ansvar och inte överlämna åt någon annan, det vill säga oftast samhället, att överta ansvarsrollen. Föräldrarollen kan aldrig överdrivas när det gäller barns och ungdomars utveckling. om inte föräldrarna bryr sig - varför ska då "någon annan" känna ansvar?

Nu vet man inte hur det såg ut i det aktuella fallet i Rinkeby. Men tyvärr kan man bara konstatera att det inte är sista gången det hände. Det kommer fler gänguppgörelser. Vapnen finns där: färdiga för bruk.

Mer läsning

Annons