Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gahn(s)hag måste ha svaren

Annons

Varför är just Faluns äldreomsorg så dålig att länsstyrelsens äldrevårdsombud nu flaggar för intensivare kontroller av hur de gamla har det?

Det måste topptjänstemännen och ytterst kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag (s) både kunna svara på och åtgärda.

Flera anhöriga har slagit larm om vanvård i Faluns äldreboenden den senaste tiden. Det ena efter det andra fallet av den arten att berättelserna skär i hjärtat, har radats upp. Signalerna från personalen är entydiga: Så här kan vi inte ha det längre. Vi vill ge bra vård, men har inte en organisation, förutsättningar och/eller resurser för att kunna göra det.

De som leder verksamheten måste i det korta perspektivet lyssna på personalen. Det är den som vet vad som behövs för att verksamheten ska fungera.

Tendenser till att vilja lägga locket på, som bygger på föreställningen att det blir bättre om alla äldreomsorgens problem hanteras internt, är naturligtvis fel väg att gå. Till yttermera visso är möjligheten att utnyttja sig av sin grundlagsskyddade meddelandefrihet en viktig säkerhetsventil för de anställda.

På längre sikt måste de mossiga strukturerna i den offentliga sektorn, som vi så ofta kritiserat, naturligtvis utmanas av alternativa driftsformer. Men också inom nuvarande ordning går det att göra mycket.

Alltför många s-kommuner är dåliga arbetsgivare med avseende på lönesättning, inflytande, arbetsglädje och vidareutbildning.

Och Kommunal tas som gisslan och kan inte agera lika kraftfullt mot "sina egna" politiker. Bland annat därför såg vi protester mot Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist, s, och ett rent fackligt uppror med fristående fackföreningar häromåret.

KJELL JANSSON/ARKIV

Mer läsning

Annons