Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnar osakligheten maktskifte så slå till?

Annons

På annat sätt kan jag inte förstå chefredaktör Christer Gruhs ledare i tidningen i fredags om prio 1-bilarnas existens. Han insinuerar att landstingsmajoriteten först efter herr Rolf Gunnarssons ideliga slagsmål med väderkvarnar insett behovet av trygghet för landsbygdens folk. För att riktigt förlöjliga ett seriöst demokratiskt arbete påstås vi socialdemokrater stå med byxorna neddragna till knäna. Inget kan vara felaktigare.

Enligt en känd norsk författare ska man inte ha sina bästa byxor på sig när man slåss för frihet och sanning. Gruhs måste ha haft på sig sina allra finaste byxor i fredags.

Så här ligger det till. Det finns redan beslut om prio 1-verksamhet i samma utsträckning som tidigare år. Beslut som togs i januari i år kan knappast sägas ha kommit till under galgen i augusti.

Räddningstjänsten kan efter avtal med landstinget i vissa delar av länet rycka ut och finnas till hands i avvaktan på att ambulansen kommer. De åtgärder som räddningstjänsten gör sker i avvaktan på ambulanssjukvårdens insatser.

Räddningstjänsten ersätter således inte ambulanssjukvården. Mot denna bakgrund och med utgångspunkt i medicinska krav bestämde driftstyrelsen i fjol omfattningen på prio 1-verksamheten.

Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott har kompletterat driftstyrelsens bedömning och tecknat avtal med resten av de aktuella räddningstjänsterna så att prio 1-bilar alltså finns i samma omfattning i år som tidigare år.

Vad har då hänt under 2002? I landstinget har vi fört en ingående och omfattande diskussion om hur landstinget ska se på prio 1-verksamheten efter 2002. Det har skett helt enligt demokratins spelregler med deltagande bland annat från de lokala sjukvårdsstyrelserna. Rolf Gunnarssons personvalskampanj har inte på något vis fått oss på fall i det arbetet. Nu är vi klara med bedömningen. Verksamheten blir kvar och kommer sannolikt successivt att rustas upp. Före landstingsstyrelsen den 26 augusti meddelade jag moderaterna om vad som var på gång. Den förvånade min partiets främste företrädare i Dalarna, Jan Wiklund, visade upp i förra veckans tv-debatt var därför gott skådespeleri.

Till sist något om Gruhs resonemang om rättmätigt behov av trygghet. Gruhs borde veta att politik inte bara är att vilja, det är också fråga om att prioritera mellan angelägna områden så att de resurser som skattebetalarna avstår från får optimal verkan. Det är en av de svåraste uppgifterna för seriösa politiker. Ibland måste man avstå något som är bra för något som är ännu bättre för befolkningen. Det gäller också inom sjukvården. Det är det resonemanget jag försökt föra och som Gruhs passar på att reducera till en struntfråga när han inte vill se vad jag menar.

Självfallet vill tidningens chefredaktör att de borgerliga partierna med moderaterna i spetsen tar över ledningen av landstinget. Med löften om skattesänkningar som försämrar statens inkomster med 130 miljarder kronor och därmed åtstramningar i kommuner och landsting så hotas välfärden och tryggheten i grunden. Inför det perspektivet känner säkert inte bara landsbygdsbefolkningen oro. Alla har anledning att fundera på vad som då händer. Hur bra blir barnens skola med färre lärare och större klasser, vad händer när jag blir sjuk om sjukvården står inför omöjliga sparkrav, får mina åldriga anhöriga en värdig vård och omsorg i livets slutskede? Svaret är givet. En moderatdominerad politik leder till orättvisor och gräddfiler. Dagens solidariskt finansierade välfärd för alla ersätts med plånbokens makt för ett fåtal.

Bäste Gruhs, för oss socialdemokrater gäller varken galgar eller nedhasade byxor men chefredaktören har återigen hoppat i galen tunna. Trots det skramlar den tomt och innehållslöst.

ALF JOHANSSON

Mer läsning

Annons