Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Rätt att sälja ut delar av allmännyttan – men bygg åt dem som verkligen behöver

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på Dalarnas Tidningar.

LÄS ÄVEN (+):

503 lägenheter får säljas – "Det ska byggas nytt och dyrt"

Borlänges kommunfullmäktige fattades i dag ett klokt beslut: Att fortsätta försäljningen av delar av det kommunala fastighetsinnehavet. Denna gång gäller det 503 av kommunala Tunabyggens lägenheter på Bullermyren och Tjärna ängar. Därtill ska kommunala Hushagen sälja ett antal industri- och näringsfastigheter. Tanken är att på så sätt något lätta den höga kommunala belåningen och frigöra låneutrymme för framtida nybyggnation.

Den senaste försäljningen, av 317 lägenheter och fastigheter, däribland själva stadshuset, inbringade sammantaget 750 miljoner välbehövliga kronor.

Hyresgästföreningen kritik av förslaget har varit tunn. Ordförande Agneta Fahleson Ericsson frågade i en kommentar till tidningen retoriskt "Ska vi inte ha någon allmännytta kvar?". Det argumentet kanske fungerar på Södermalm i Stockholm, där stora delar av fastighetsbeståndet ombildats till bostadsrätter, men verkligheten i Borlänge är att kommunen även efter den nu beslutade försäljningen kommer att äga närmare 60 procent av hyreslägenheterna. Om något är detta en för stor andel...

I Falun gick kommunala Kopparstaden nyligen fram med försäljning av 158 lägenheter på Vallvägen, Bruksgatan och Stationsvägen i Hosjö och Korsnäs. Detta i linje med ett tidigare fattat beslut, vilket möjliggör försäljning av 850 lägenheter fram till år 2021.

Även i Ludvika hägrar nybyggnationer och Moderaterna föreslog förra veckan klokt att detta bör föregås av en kraftig bantning av kolossen Ludvikahem, som enligt partiet äger 85-90 procent av hyreslägenheterna i kommunen.

Det finns flera skäl att välkomna de pågående och föreslagna kommunala fastighetsförsäljningarna. Redan nämnda, men väl värda att upprepa, är att resurser frigörs för nybyggnation. Hyresgästföreningen kommer alltid tycka att deras medlemmar har det bäst med en kommunal hyresvärd som, när det kommer till kritan, styrs av den närstående arbetarekommunen. Behoven hos de tusentals människor som står i bostadskö i Dalarna har helt enkelt inte prioritet. Då måste politikerna tänka klarare.

I Sverige råder också en allmän och närmast religiös tro på att utfallet blir bäst om allehanda verksamheter organiseras genom offentlig sektor. Det faktum att privata hyresvärdar har minst lika starka skäl som kommunala bostadsbolag att vilja ha nöjda hyresgäster tycks aldrig riktigt gå in.

Även dem som av ideologiska skäl tycker att enbart kommuner ska driva skolor och äldreomsorg borde kunna erkänna att fastighetsförvaltning är en något mer "steril" verksamhet där det spelar mindre roll vem som äger och driver.

Viktigast är dock att försäljningarna på sikt kan bidra till att renodla rollen för offentlig sektor. Att överallt tillhandahålla allt till alla är varken möjligt eller önskvärt. På detta, liksom alla andra områden, bör de offentliga resurserna användas så att de kommer verkligt behövande till del.

Monopolliknande ställningar på lokala marknader är inget självändamål. Inte heller att bygga lägenheter som blir så dyra att enbart de bäst bemedlade har råd att bo i dem.

Kommunala bostadsbolag behövs. Men de bör användas för att säkra billiga och samtidigt värdiga bostäder åt personer som av olika skäl har svårt att få detta på annat sätt. Så sälj på!

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Mer läsning

Annons