Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Ni har lögner och "troll" – vi har förtroende som byggts upp sedan 1800-talet

Annons

För ett par år sedan träffade jag den tidigare toppdiplomaten Hans Blix för en intervju. Redan då präglades medvetandet av kriget i Syrien och IS barbari. Omvärldens försök att komma till rätta med problemen framstod i sina bästa stunder som stapplande.

Ändå manade Blix till förtröstan. För trots att FN och världens stormakter även i framtiden lär falla till föga så har det hänt något dramatiskt med den mänskliga solidariteten: den har globaliserats. Med internets omedelbara överföring av vittnesmål har också spannet för det vi uppfattar som rörande oss själva kommit att vidgas. Det som för femtio år sedan stannade med en notis i tidningen finns nu tillgängligt direkt i varje mobiltelefon.

Blix medgav att exponeringen mot all världens elände förvisso kan vara påträngande för individen, men menade att informationsflödet gör det svårt för tyranner att komma undan med sina övergrepp. Allt fler människor kommer, världen över, att få tillräcklig kännedom för att bilda sig en egen uppfattning och höja rösten. På så sätt kommer långsiktig förändring till stånd.

Jag tog starkt intryck av det mötet, och jag tror fortfarande att beskrivningen stämmer i allt väsentligt. Men sedan dess har det blivit uppenbart att digitaliseringen också öppnat helt nya möjligheter för samhällets destruktiva krafter.

Dagens Nyheter, Eskilstuna-Kuriren och Expressen har de senaste veckorna svarat för otroligt betydelsefull journalistisk då man förklarat hur falska nyheter – ja, rent ljug! – fortplantar sig över nätet (DN 17/2) och tagit sig in bakom väggarna på så kallade ”trollfabriker” (EK 16/2, Exp. 3/3 ). De nu kartlagda fenomenen tar sig delvis olika uttryck, men har också flera gemensamma nämnare.

Falska nyheter har i alla tider varit ett populärt propagandaverktyg, men DN-reportaget är viktigt då det pekar på ett avgörande skäl till varför de blivit så mycket vanligare: Det går rent krasst att tjäna annonspengar på lögnerna.

Precis som de sanna berättelserna fortplantar sig sedan de falska över världen och det är i dag inget ovanligt att – som Hedemorasonen, DT-krönikören och DN-medarbetaren Björn af Kleen nyligen skildrade (DN 22/2) – på amerikanska restauranger höra människor förfasas över påståenden om brottsligheten i Borlänge. Ja, en “nyhet” som färdats över Atlanten via den främlingsfientliga sajten Fria Tider. I fallet trollfabriker, och konkret sajten "Granskning Sverige", den propagandacentral för högerpopulistisk främlingsfientlighet och rasism som granskats, så handlar det om utstuderade systematiska försök att förgifta samtalsklimatet och urholka förtroendet i samhället genom spridande av lögner och hat. Inte minst handlar det om att svartmåla dagstidningar och öka avståndet mellan journalister och övriga medborgare.

Konkret försöker man utnyttja de svenska mediernas tradition av öppenhet (direktnummer till DT:s medarbetare står varje dag i tidningen!) för att via koordinerade påverkansförsök förmå redaktionerna att ändra hållning eller åtminstone sluta sig i relation till läsekrets och omvärld. En redaktion eller en enskild journalist som avslöjar en politiker som gjort rasistiska uttalanden, eller tagit reda på vilka personer som egentligen är avsändare till tidigare anonymt hatbudskap på nätet, sätts i fokus. Granskning Sveriges förser sedan sina nätkrigare med färdiga manus och så inleds telefonkedjor av förolämpningar, trakasserier och hot.

På så vis får även vi journalister på lokal- och regionaltidningar samtal från hela landet med anklagelser och förolämpningar. Nästan alltid handlar ärendet om etnicitet och kultur som förklaringar till samhällets problem, och man vägrar acceptera att journalistik bedrivs enligt etiska regelverk.

Samtalen, i regel från dolt nummer, spelas in i hemlighet och klipps sedan till oigenkännlighet för att försöka få det att framstå som att journalisten i fråga ”erkänt” sina "synder". Den nätkrigare som lyckas fabricerar ihop något som framstår som komprometterande får sedan betalt från Granskning Sverige. Särskilt utsatta blir unga kvinnliga journalister och medarbetare som skriver om rasistiska politiker. Även DT har utsatts för denna metod.

Granskning Sverige, som annars bara företräds av anonyma personer, har fram tills alldeles nyligen frontats av en lokal SD-politiker från Skara.

Vi som har förmånen att arbeta på tidningar är förstås medvetna om att telefonsamtalen inte ger en representativ bild av läsekretsens åsikter. Men då det de senaste åren blivit så pass vanligt med hat och hot är risken ändå uppenbar att trollfabriker som Granskning Sverige tränger undan riktiga läsarsamtal, från människor som ringer redaktionen av helt andra skäl att de är utsända i en systematisk attack på fria medier. Samtal som ska gå fram!

Journalistförbundets medlemsundersökning har visat att 30 procent av landets journalister hotas varje år och att två tredjedelar får utstå nedsättande kommentarer i sin yrkesutövning. Till bilden hör att trollfabrikernas taktik bygger på att rikta in sig på enskilda skribenter. För en journalist på en rikstäckande tidning kan det röra sig om hundratals telefonsamtal och mejl på en enda dag.

Något enkelt sätt att hantera utvecklingen finns inte, men granskande ljus behövs in i internets mörka vrår. På just det här området var det nämligen enklare förr: Vem som helst kunde inte trycka en tidning, än mindre köra ut den i små byar över hela landskap.

Klart är också att man som enskild medborgare, i än större utsträckning än tidigare, måste förmå avgöra vilka medier som är att lita på. Jag tror och hoppas att du som läser detta inser att DT ska räknas till denna kategori. Åtminstone så lär läsarna i de närmare 50 000 hushåll som prenumererar på någon av de sex lokala och tryckta titlar som ingår i DT känna så.

Det är ett stort förtroende! Ett förtroende våra tidningar burit i Dalarna sedan slutet på 1800-talet. Och vi kommer att arbeta varje dag för att fortsätta förtjäna det.

Mer läsning

Annons