Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Löjligt slut för kulturnatten

Annons

Gabriel Ehrling är vikarierande politisk redaktör på DT.

LÄS ÄVEN (+):

Kulturnatten i Falun inställd

Att en gång om året slå på stort och låta kulturföreningar, konstnärer och artister i kommunen sluta samman för att visa upp det lokala kulturutbudet har länge varit ett framgångsrecept. Runtom i Dalarna har man bjudit till "kulturnätter" som lyst upp höstmörkret.

Det har så klart varit något av julafton för människor som även annars tar del av det rika kulturutbudet i länet och ett tillfälle där enskilda kulturarbetare har fått känna sig som del i något större. Men det har också – och alla viktigast! – varit ett sätt att öppna upp kulturen för fler. Tröskeln in i en konsertlokal, en ateljé eller en föreläsningssal är under en kulturnatt låg.

Fram tills i dag trodde alla att det vankades en ny kulturnatt i Falun fredagen den första december. Men så, från ingenstans, kom beskedet att man tvingas ställa in årets upplaga. På Falu kommuns hemsida motiverades detta kryptiskt med "ekonomiska orsaker".

När tidningen följde upp med en intervju framkom att folkfesten fallit på att olika kommunala enheter inte kommit överens om betalningen. Den kommunala insatsen om 80 000 kronor är i sammanhanget liten. Det arbete som vid ett sådant arrangemang läggs av kulturföreningar och studieförbund motsvarar många gånger den summan.

Tidigare år har pengarna kommit från det kommunala evenemangsråd som årligen har två miljoner kronor för arrangemang i centrum. Och i år vill man inte. Som särskilt skäl angavs att kulturnatten lagts till fredagen innan "skyltsöndagen" inför jul och att butikerna då inte orkar ha kvällsöppet.

Tala om att slarva bort en fin verksamhet!

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Kulturen hjälper oss att förstå – och hjälper oss att leva

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling.

Mer läsning

Annons