Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Hon fick inget gjort, men var lojal med partiledningen – riksdagen nästa för utdömd SD-topp?

Annons

Mot nya mål? Här ses Jenny Nordahl (SD) i Kristinehallen under ett landstingsfullmäktige. Där har hon inte rosat marknaden. Även i hennes egen fullmäktigegrupp har man sågat arbetet.

För oppositionslandstingsråd Jenny Nordahl (SD) står mycket på spel. Hon har gjort sig ett namn i partiet på nationell nivå, men i Dalarna är det kämpigare. Och inte undra på det.

När ledarredaktionen i april ställde samman vad SD åstadkommit sedan valet hade varje förslag i landstinget kostat skattebetalarna 400 000 kronor i partistöd (arvoden ej inräknat). En av SD:s ledamöter, Knut Scherman, har gått så långt som att döma ut arbetet i sin helhet som "obefintligt".

LÄS ÄVEN:

Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Gabriel Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Lägg därtill att den redovisning av partistöd hon lämnade till landstinget var felaktig, något hon vid inlämnandet redan hade fått larm om. (Enligt ekonomiförvaltning har uppgifterna fortfarande inte rättats.)

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

Nordahl har hävdat att det var frivilligt som hon i våras lämnade uppdraget som distriktsordförande, för att i stället satsa helhjärtat på landstinget. Oavsett hur frivillig avgången var lär fler aspirera på uppdraget att efter valet leda SD i landstinget – och arvodet på 46 000 kronor i månaden.

För Nordahl finns bara en väg: uppåt, in i riksdagen.

Även om insatsen i landstinget varit blek så har Nordahl visat två kvaliteter som värdesätts högt hos partiledningen: hon är lojal och hon har, till skillnad från flera av sina närmaste i Dalarna, lyckats undvika grova klavertramp som gör att partiledningen inte har annat val än uteslutning. Visst blåste det när hon 2016 försvarade en SD-politiker i Hedemora som uttryckt nazistsympatier (en "jättebra kille", enligt Nordahl). Men vinden mojnade.

LÄS ÄVEN:

Våldsdom och nazibakgrund inga problem för SD-ordförande i Dalarna

När S och M nu tävlar om vem som är tuffast i frågor om invandring, lag och ordning behöver SD inte göra mycket mer än att finnas där, som partiet som alltid vill gå längre än alla andra. Nu förbereder man sig i stället för nästa års valframgångar, vilka tas som mer eller mindre givna. Det kommer att bli allt trängre vid köttgrytorna när SD-politiker springer för att nå de hägrande uppdragen efter nästa års val.

Ska man tro opinionsmätningarna så kommer partiet att få 15-20 procent av rösterna. Lågt räknat ger detta 60-70 riksdagsledamöter med 64 000 kronor i månaden. Arbetet med att vaska fram riksdagslistan, som hos SD är nationell och inte regional, är i full gång. Den som placeras högt kan sedan surfa på vågen utan större ansträngning.

Det är inte alls omöjligt att Nordahl når dit. Att hon varit oppositionsråd smäller säkert högt. Att SD under hennes ledarskap varit splittrat och inte fått något gjort lär spela mindre roll.

LÄS LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

DEL 4 – Jens Runnberg: "SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD

Del 5 – Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Ledar-TV: "SD vill att bara kommuninvånare ska få tigga" – Runnberg och Ehrling om SD:s motioner

Mer läsning

Annons