Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra goda exempel

Annons

Under senare år har många kommuner av främst ekonomiska skäl men också av andra orsaker som minskande elevantal och befolkning valt att lägga ned en hel del viktig vardagsservice i små byar och orter samt skilda landsbygdsområden. Befolkningen blir med få undantag upprörd över att det ofta gått för fort, att man inte informerats i tid och inte fått diskutera några alternativ.

Nedläggning av små skolor, distriktssköterskekontor, lanthandelsbutiker, bibliotek och sjukhus väcker störst engagemang men också mest vrede från berörda medborgare. För min del vill jag inte säga att det alltid är fel att fatta sådana beslut. Ibland är de förtroendevalda ofta mot sin egen vilja tvingade att fatta även för lokalbefolkningen negativa beslut. Det jag däremot finner mindre klokt är att ta sådana beslut på kort tid utan dialog med invånarna och utan att seriöst ha övervägt alternativa lösningar.

När kommunalrådet i Gagnefs kommun, Anders Ahlgren, för en tid sedan sade att biblioteken i tre små orter - Björbo, Dala-Floda och Gagnef - skulle vara kvar trots ett nämndförslag om att lägga ned dem var det ett viktigt uttalande. En bokbuss som ersättning ansåg han vara en dålig lösning. När en servicefunktion faller kommer andra efter. Den negativa cirkeln sätter fart!

På samma sätt ser jag Jonny Jones konsekventa uttalanden om att behålla de små skolorna i Rättviks många byar som ett viktigt principiellt uttalande. Att trots färre elever värna om de små skolorna som ett led i att utveckla byarna skapar framtidstro och trygghet hos både barn, familjer och företag.

Orsa kommuns satsning på de unika initiativen i Skattungbyn med bevarad småskola, affär med mera är ett annat exempel som tillsammans med Malungs stöd till en ny livsmedelsbutik i Öje visar att vi har flera bra förebilder för hur landsbygden kan utvecklas. Även om samtliga kommuner inte alltid är - eller kan vara - konsekventa i sin landsbygds- politik är de nämnda exemplen ändå ett tecken på att det går att skapa bra servicelösningar även i liten skala utanför centralorterna.

Till Dalarnas definitiva attraktivitet hör utan tvivel de många mindre byarna och en levande landsbygd. Om vi ska kunna få fler att bo kvar och fler att flytta till våra kommuner gäller det att föra en långsiktigt hållbar politik. Ständiga förändringar och brutna löften kring landsbygdens framtid skapar osäkerhet och misstro bland medborgarna.

Därför är Anders Ahlgrens och Jonny Jones färska uttalanden en styrka för landsbygden utan vars kvaliteter Dalarna knappast kan leva upp till sitt goda rykte!

RONNIE SVENSSON

Mer läsning

Annons