Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikyrkorna motverkar rasism och extremism

Annons

En intressant forskarrapport avslöjar att högerextrema racistiska partier har allra svårast att göra sig gällande i kommuner, där kyrkligheten i allmänhet och frikyrkligheten i synnerhet är stark.

Detta är glädjande men även aningen överraskande. Traditionellt brukar man nämligen ta för givet att högerextremismen är svag, när den politiska vänstern är stark, i enlighet med fysikens formel för "kommunicerande kärl".

Vänsterkantens partier och sekter odlar - kanske inte helt överraskande - själva gärna det motivet.

Förklaringen att frikyrklighet motverkar rasism och högerextremism har sannolikt två förklaringar.

Först och främst är det kristna budskapet till sin karaktär antirasistiskt, då det vänder sig till samtliga exemplar av arten homo sapiens. Eller ska åtminstone så vara. "Här är inte jude eller grek...." säger Skriften.

Därutöver - den kulturkonservatism, som ofta vidlåter frikyrkligheten, kan på ett konstruktivt sätt kanalisera folkliga, konservativa opinioner så att dessa inte genom bristen på alternativ hamnar hos extremistpartier på yttre högerkanten som Sverigedemokraterna eller de ännu extremare Nationaldemokraterna.

Härvidlag spelar sannolikt även kristdemokraterna en viktig roll genom att erbjuda ett kulturkonservativt, fullt demokratiskt trovärdigt politiskt alternativ.

Mer läsning

Annons