Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet är större än både heder och blod

Annons

Sara Mohammad, grundare av GAPF

Heder är tjockare än blod.

Så säger Sara Mohammad, den kvinna som tveklöst gjort mest för att medvetandegöra myndigheter, politiker och civilsamhälle om detta kulturellt och religiöst betingade tvång och förtryck som drabbar företrädesvis flickor.

I dagarna är det 15 år sedan Fadime sköts till döds av sin egen far. För att hon ville gå sin egen väg. Studera, jobba, välja pojkvän själv, klä sig efter eget tycke och smak - friheterna vi tar så förgivet.

Friheten att bestämma över sitt liv, sina tankar och sin kropp.

Debatten har gått i vågor sedan dess. Men hållits levande, tyvärr, på grund av nya offer men också tack vare sådana eldsjälar som Sara Mohammad.

Femton år är ganska lång tid. Om det svenska samhället vaknade upp yrvaket då, har en hel del hänt. Skolpersonal, socialtjänst, polis har blivit mer medvetna. Länsstyrelser har tillsatt grupper och polischef Carin Götblad gjorde en stor utredning för att kartlägga förekomsten av hedersrelaterat förtryck och våld.

Kvinnor, flickor men också pojkar är offer. Och det ökar.

På de skyddade boenden som finns i länet ser man också en ökad tillströmning. Mellan tummen och pekfingret säger en anställd att ungefär 75 procent av de hjälpsökande kommer från andra länder.

Ett nytt fenomen som också noterats är att de invandrarfamiljer som integrerats och etablerat sig i Sverige efter längre tid i landet, tillrättavisas av de nyanlända. "En flicka ska inte bära byxor".

En förvaltningschef i länet säger till Radio Gävleborg att man nu måste "påbörja en dialog för att motverka att de unga får begränsat livsutrymme". Påbörja? Det skulle nog ha gjorts i går. Eller i förrgår.

Polischefen tycker i en intervju med Gefle Dagblad att polisen måste bli "modigare". Ett sätt kan förstås vara att gå på något av Riksorganisationen GAPF:s (Glöm adrig Pela och Fadime) arrangemang mellan 19-21 januari.

Ett annat sätt är att hävda och eftersträva samma frihet för alla som bor i Sverige, oavsett födelseland eller föräldrar. I skolan, på jobbet, i badhuset, på träningen, i förorten, på discot och mellan hemmets fyra väggar. Civilkurage.

De där friheterna vi tar så förgivet.

Modigare behöver vi nog alla bli, inte bara polisen.

Hedern är som bekant helt förlorad om man förtrycker och ger sig på en annan människa. Allra helst sin egen familj.

Friheten att bestämma över sitt eget liv är större än både heder och blod.

Mer läsning

Annons