Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Park: Att bebisar äter så ojämlikt kan ju inte lösas med att papporna ammar?

/
  • Amningsråden till svenska kvinnor är ingen följd av en ambition att fjättra mammorna vid spisen, inskärper DT:s konservativa krönikör Frida Park.

Annons

I Sverige är jämställdhet det högst stående värdet. Det spelar ingen som helst roll ifall barnen inte får amma klart. Uttaget av föräldradagarna ska vara lika. Basta!

Nu larmar organisationen Amningshjälpen om att jämställdheten äventyrar amningen. Amningsfrekvensen har sjunkit rejält de senaste åren.

Anledningen är att föräldrar vill ha en jämställd relation.

Dit har vi alltså kommit.

Våra allra yngsta, våra nya världsmedborgare, är de som får betala priset för att feministerna på vänsterkanten ska vara nöjda.

Ja, jämställdhet är viktigt - ur många perspektiv. Det som däremot inte är lika självklart är vad jämställdhet är och hur det ska uppnås.

Är man vänsterorienterad anser man att jämställdhet är samma sak som lika utfall, det vill säga att mannen ska ansvara för hälften av matlagningen och kvinnorna för hälften av bilmekandet.

Att ett par kan ha olika intressen och ömsesidigt kommit överens om att kvinnan gärna får ta ansvar för allt som har med bilen, eller maten, att göra är inte gott nog.

Det anses inte jämställt.

Om man däremot anser att jämställdhet är att kvinnor och män ges samma förutsättningar och att paren fritt får ordna sitt liv efter sina värderingar och önskemål är kvoteringsivern inte bara oförståelig - den är ett typexempel på statligt överförmynderi och tvång som med emfas bör motarbetas.

Familjelivet har inte klarat sig undan politikens långa vänsterarm.

Uttaget av föräldraförsäkringen ska bli jämställt. Försäkringskassan publicerar på regeringsuppdrag putslustiga videos där den själviska mamman tar mer av pizzan och pappan bara får en pyttebit.

Det är synd om de stackars papporna! Mammor som vill ta ut flest föräldradagar för att amma är onda!

LÄS MER: Staten påstår att pappor har en feministisk plikt att vara hemma

Nej, det jag är ingen amningsfundamentalist. För vissa går det inte och då finns utmärkt ersättning att ta till. Likväl måste vi kunna erkänna att amning är det absolut bästa för våra barn när det fungerar!

De svenska rekommendationerna - enbart amning i sex månader och därefter att barnen ammas med tillägg av lämplig kost upp till två års ålder eller längre - är inget man hittat på för att förslava kvinnan vid spisen!

Urban Jonsson, doktor i livsmedelsteknologi som de senaste 35 åren arbetat med organisationer som Unicef och FN, vill nu införa amning som en mänsklig rättighet.

I Amningshjälpens publikation Amningsnytt säger han i en intervju: "samhället har ett ansvar för att skapa ett amningsvänligt samhälle – exempelvis genom att ge mamman förutsättningar att vara ledig från arbetet för att kunna vara med sitt barn."

Men ska vi behöva deklarera att amning, det mest naturliga som finns, är en mänsklig rättighet, för att klåfingriga politiker inte ska beröva barnen amningen?

Mer läsning

Annons