Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredshopp skymtade - i Falun

Annons

Palestinagruppen i Falun höll ett intressant och relativt välbesökt möte i Folkets hus i Falun på onsdagskvällen. Faluläkaren Lars Jerdén berättade om palestiniernas ofta eländiga sjukvårdssituation i de områden, som Israel alltsedan sexdagarskriget ockuperar. Han har vid upprepade tillfällen medverkat i humanitärt biståndsarbete i dessa områden.

Kvällens andre föreläsare var Dror Fieler, som numera bor i Stockholm. Han är jude och har varit israelisk fallskärmsjägare. Fieler är aktiv i organisationen "Judar för israelisk-palestinsk fred". Han försvarar Israels existens och hoppas på fred och försoning genom en tvåstatslösning.

Gemensamt tema för kvällen var:

"Vad kan vi göra för att få slut på ockupationen och självmordsbombningarna?"

Några krav på staten Israels krossande framfördes varken från podiet eller publiken. Enligt den lokale ordföranden Ziad Alkabbani godkänner palestinagrupperna numera Israel som statsbildning.

I kallelsen till mötet står bland annat: "Den 5 juni är det 35 år sedan Israel i ett angreppskrig ockuperade Västbanken, Gaza och Golanhöjderna." Den historieskrivningen är knappast historiskt korrekt. Sexdagarskriget 1967 föregicks dock av massiv militär arabisk uppladdning, varvid Israel helt inringades av fientliga stater, vars officiella utrikespolitik gick ut på att den judiska staten skulle krossas.

Nåväl, på Falu palestinagrupps möte i förrgår hördes enbart sansade och konstruktiva röster om fred och försoning - palestinska som israeliska. Som utomstående besökare frågar man sig emellertid:

Hur representativa är dessa sansade stämmor för respektive läger?

Av nyhetsrapporteringen från Mellanösterns att döma, tycks israeler och palestinier istället bli alltmer hatiska, varvid palestinska självmordsbombningar och israeliska vedergällningsaktioner avlöser varandra i accelererad takt.

Var det en isolerad skara naiva idealister, som möttes i Falu Folkets hus i onsdags?

Eller var det representanter för en växande fredsopinion med potential att bli en motsvarighet till vietnamrörelsen för 30 år sedan (vilket de själva hoppas)? Ingen vet säkert.

Måtte de inte förtröttas!

Mer läsning

Annons