Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredshopp för Irak

Annons

Det militära huvudansvaret förblir emellertid hos USA och i någon mån Storbritannien. Vilket är betänkligt. Många USA-kritiska irakier kommer tyvärr att uppfatta saken så, att den förhatliga ockupationen fortsätter, då de dagligen ser samma slags soldater på Bagdads gator.

Religiösa/politiska fundamentalister och andra notoriska USA-hatare kommer även fortsättningsvis att försöka provocera de amerikanska styrkorna till övergrepp och våldshandlingar för att på så sätt "hålla motståndsandan levande". En gammal beprövad taktik.

Samma kretsar och krafter, som vill välsigna hela arabvärlden med islamisk revolution och antidemokratiskt, fundamentalistiskt ledarskap, är ivrigt verksamma i Irak för att störta den nya regeringen och förhindra landets demokratisering.

Det bästa hade varit om ansvaret för Irak - inklusive det militära - helt överlämnats till FN. Vilket tyvärr inte befanns möjligt av Vita Huset.

En amerikansk utmarsch - utan FN-truppers eller andra internationella, militära förbands motsvarande inmarsch - skulle emellertid skapa militärt vakuum och med stor sannolikhet bara ytterligare försämra stabiliteten i landet.

Spänningen mellan olika grupper - politiska, religiösa och etniska - är enorm och risken för flera olika inbördeskrig överhängande.

Mer läsning

Annons