Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredligt i midsommartid!

Annons


Det förekom ingen skadegörelse av den typ man närmast börjat förvänta sig kring de möten där demokratiers ledare möts.

Det kan ha berott på det massiva polisuppbådet. Åtminstone tycks detta inte ha provocerat fram våldsamheter från demonstranter utan motsatsen.

I Sverige har vi debatterat konfrontationen mellan demonstranter och polis under hela det år som gått sedan Göteborg stod värd för Europas folkvalda ledare. Göteborgshändelserna rev upp ett politiskt svårläkt sår som härrör från -68 och 70-talets vänstervåg. Ytterst handlar det om synen på demokratin, dess institutuiner och dess processer.

I höst kommer massmediaforskarna vid Göteborgs Universitet med en undersökning som pekar på att det var medias onyanserade bild som gjorde att många svenskar fick en negativ attityd till demonstranterna i Göteborg. Detta rapporterade Dagens Eko på söndagen. Enligt undersökningen så skiljer sig mediebilden från intervjuade göteborgares intryck på platsen. Medierna fokuserade enligt känd logik på våldet, medan göteborgare på platsen noterade också de fredliga aktiviteter som inte rönte samma medieintresse.

Undersökningen kommer förstås att användas som bränsle i debatten för dem som anser att demonstranterna representerar "det goda" medan polisen representerar "det onda" (tillsammans med EU, de privatägda medierna och kanske även Göran Persson i skön förening).

Men att mediernas rapportering av skadegörelsen, bränderna och stenkastningen på Avenyn kanske hade kunnat spädas ut med en nypa EU-kritiska seminarier för att få en mer komplett bild innebär ju inte att våldsamheterna aldrig ägde rum, eller att de skulle ha varit mindre allvarliga.

Poliser och polishästar fick gatstenar kastade på sig, affärsägare fick egendom förstörd, försäkringskollektiv och skattebetalare fick betala notan. Aldrig så många fredliga aktiviteter förmildrar ju inte detta.

Det öppna, demokratiska samhällets paradox är att det måste hålla sig med ett effektivt försvar - polisiärt, militärt och juridiskt - för att kunna förbli just öppet och demokratiskt.

Vi ska inte behöva acceptera våld och skadegörelse som naturliga inslag i vårt samhälles vardag.

Mer läsning

Annons