Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från stand by till off för transfetterna

Annons

Hur är det nu med elapparater i stand by-läge? Förra veckan skrev jag om detta och citerade också ett brev jag fått från Gunilla Munters. Hon hävdade att alla svenska apparater i stand by-läge, förbrukade lika mycket el om året som två kärnkraftverk producerar.

Bosse Gardh i Falun går inte med på Gunillas siffror. Själv känner jag mig väldigt förvirrad ihop med kilowatt och terrawatt så Bosse får själv komma till tals:

"... så jag kollade i bruksanvisningen till min nya 32-tums tv vad den drog i "stand by"-läge. Svar: Två watt i timmen! Lägg till min tv-box och dator så blir det sex watt i timmen. Står de på dygnet runt året runt så kommer jag upp i cirka 50000 w = 50 kilowattimmar (KWH). Medelförbrukningen av hushållsel i Sverige är cirka 5000 KWH. Med samma beräkningsgrund borde det då gå åt 200 kärnkraftverk för att fylla det behovet. Lägg därtill till all husuppvärmning, all el för vår industri, kommunal el, gatubelysning, affärer, tågtrafik, med mera så är vi säkert uppe över tusen kärnkraftverk för att förse Sverige med elkraft.

Miljöaktivister i all ära (jag menar inte specifikt Gunilla M), men vill de driva någon slags antikärnkraftspropaganda som är trovärdig så bör de nog kolla sina siffror innan de skrämmer svenska folket med sina "fakta"."

Så långt Bosse Gardh. Jag gissar att fler har synpunkter och det går utmärkt. Jag tror nämligen inte att jag är ensam om att känna mig dum och osäker i dessa frågor. Särskilt svårt är det när siffrorna är så abstrakta så att det sunda förnuftet inte kan vägleda.

Under veckan som gått har jag också haft problem med transfetterna, det vill säga, jag missade uppgiften i en ledare förra veckan att även vanligt smör innehåller transfetter. Det rättades till i onsdags av Lars Funding.

Många fler har hört av sig i frågan. Det förefaller som om både politiker och Livsmedelsverket inte förstått att människor är oroliga. Att transfetterna lättare än andra fetter kan ta sig in i blodkärlens innerväggar gör att man kan tappa aptiten för mindre. Kampen mot transfetter måste fortsätta.

Gunilla Munters får vara med även denna vecka. Hon skriver:

"Fortsätt du i lugn och ro att äta smör! Det härdade fett som finns i smör är ett naturligt framställt fett till skillnad från det som industrin tillverkar av diverse oljor. I den processen ingår både järnfilspån och kemikalier och det är den processen man tar till när man vill göra billiga oljor fasta så det går att baka av dem.

Frågan är om inte snålheten bedrar visheten i ett längre perspektiv. Hoppas bara att vi då har kor kvar. Korna är en del i fotosyntesen! Solen på gräset, gräset till kossan och kossan till mjölkning, mjölken till smöret!"

Problemet med smör att det är så hårt när det kommer direkt från kylen. Så är ju vanligen fallet utom för dem med god framförhållning. Därför avrundar jag med ett recept:

Blanda 250 gram rumstempererat smör med en deciliter rapsolja och en halv deciliter vatten. Sen har du ett välsmakande smör som är lätthanterligt även när det kommer direkt ur kylskåpet.

För övrigt tycker jag att stand by ska bytas ut mot ett svenskt ord. Vad sägs om väntläge?

Fler förslag emottages gärna.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons