Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Paris Hilton till döden i Paris

/

Annons

Detta var så anmärkningsvärt att alla de stora tv-bolagen i USA fanns på plats när miss Hilton lämnade fängelset.

De flesta tycktes dock fullständigt ointresserade av varför hon suttit i fängelse. Människan hade kört utan giltigt körkort och enligt vissa tidningsuppgifter var hon inte heller nykter. Det var i alla fall välgörande att amerikanskt rättsväsende fann för gott att bura in henne.

Redan när Paris Hilton föddes, stod det klart att hon inte skulle behöva göra ett handtag för att försörja sig. Men jag har läst på och vet att hon både är fotomodell, skådespelerska och artist och att hon är blott 26 år. Det faktum att hennes frigivning direktsändes gör att ett intressant fenomen uppstår. Hon berättar i en intervju att fängelsetiden (23 dagar) var hemsk, maten usel och den lilla cellen orsakade panikattacker.

Jag förstod av ett antal personer i en tv-soffa att "hon är inte dum, hon bara spelar dum. I själva verket är hon jättesmart och är urduktig på att sälja och förvalta varumärket Paris Hilton."

Jaha. Resonemanget känns igen. Det brukar handla om blondiner och/eller kvinnor som blonderat sig. Marilyn Monroe, Evita Perón, Dolly Parton, Marlene Dietrich, Alice Timander, Git Gay, ja, listan är lång. Varför har just snygga blondiner fått epitetet "dum"? Är kvinnorna avundsjuka för att män blir så betagna? Naturen är ju vis så en människa får inte vara både snygg och klok. På internet fann jag en osmaklig sajt som innehöll 293 "roliga" historier om blondiner.

Hur det förhåller sig med Paris Hiltons förståndsgåvor har jag inte en aning om men hon tycks kunna slå mynt av det mesta. Själv funderar jag på att byta från råttfärgat till superblont och samtidigt döpa om mig till Falun Scandic, eller möjligen Örebro Statt.

Sedan kan man undra om någon någonsin hört talas om att män buntas ihop efter hårfärg och beskrivs på samma sätt: "De är inte dumma, de bara spelar dumma fast att de är så otroligt smarta".

Och så fick vi reda på att Spice Girls ska återuppstå som grupp. Denna "sensation" lämnade intet öga torrt. Några miljoner lär dessa "girl power"-företrädare få för några konserter. Victoria Beckham får väl också betraktas som en "dum" blondin.

Den sista kvinnan i raden är prinsessan Diana. Hon skulle ha fyllt 46 i morgon och den sista augusti är det tio år sedan hon dog i en bilolycka i Paris. Till hennes ära äger en konsert rum på Wembley Stadium i morgon. Ett helt uppbåd av artister är engagerade; Bryan Ferry, Elton John, Tom Jones, Rod Stewart och många fler.

För bara någon vecka sedan kom ännu en bok ut om Diana skriven av Tina Brown som lyfter fram folkets prinsessa. Var Diana också en "dum" blondin?

Vissa människor kan utöva en makalös makt även som döda och Evita Perón lyckades till och med påverka den politiska utvecklingen i Argentina genom att man inte visste var man skulle göra av hennes jordiska, balsamerade kvarlevor och hennes blonda hår.

Mer läsning

Annons