Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från öst till väst

Annons

Visserligen sker inte invigningen förrän i morgon, men redan i kväll inleds en av årets höjdpunkter i länet - Musik vid Siljan. Det är Östnorsfesten i Mora som drar i gång den fantastiska veckan som fortfarande får människor att vallfärda till våra smultronställen så här års.

När jag bläddrar i programboken slår det mig vilken enastående bredd som programinslagen representerar. Jag skulle inte ha något emot att ta semester och ägna all min tid åt begivenheterna. Grattis alla ni som varit förnuftiga nog att reservera ledigheten för Musik vid Siljan! Vilket behagligt intåg i sommarhagen.

Själv har jag kommit i sommar-stämning genom att lyssna till innehållet från en nyutgiven cd som tar dig med på en musikalisk resa längs Österdalälven. Från Mora till Gagnef.

Kyrkorådsledamoten Nils Uhlén i Färnäs fick den lysande idéen att samla koraler, sånger och musik från trakterna runt Siljan och kyrkorådet i Mora var inte sena att plocka fram de pengar som krävdes för att förverkliga en inspelning.

Med kyrkoherde Gunnar Kärrbom, duktig sångare, och organist Walter Berggren, skicklig musiker, i församlingens tjänst blev det korta avstånd mellan beslut och verkställighet.

Under några veckor har jag därför haft "Koral och folkton från Österdalarna..." som en hugnesam följeslagare, både i bilen och annorstädes där lyssnandet getts tid och ro.

Duon Kärrbom-Berggren har förenat sig med några andra duktiga musiker och sångare, nämligen familjen Ihlis i Djura.

Nu finns de där, Gertrud, Evert, Gunnar och Ingemar Ihlis i skön harmoni och förevigade i ett kvalificerat musikaliskt samarbete över kommungränserna.

Samtidigt som musikveckan sätter prägel på livet vid Siljan inleds årets Ingmarsspel i Nås. Därmed är också Västerdalarna med på agendan i full skala i sommar-Dalarna. Skinnarspelet i Malung är nyss avklarat och efter spelveckan i Nås dominerar evenemangen kring Vansbrosimningen aktualiteterna i den här regionen.

För mig har det blivit tradition att se Ingmarsspelet varje år. Det beror dels på att jag älskar Rune Lindströms dramatisering av Selma Lagerlöf, dels för att jag beundrar Nåsborna i deras kamp för att hålla spelet och Storänget intakt.

Nås är en liten by men lyckas ändå uppbåda resurser för att vidmakthålla intresset för den märkliga utvandringen till Jerusalem. Betänk att urpremiären ägde rum redan 1959!

CHRISTER GRUHS CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons