Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från hjälte till diktator

Annons

Han har för ett par år sedan utropats till en latinsk folkhjälte. Han hyllas av vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster. Han har genom en rad politiska beslut tagit i princip total kontroll över sitt land och styr det med auktoritär järnhand.

Venezuelas president Hugo Chávez har i dagarna fått makt att styra genom dekret i 18 månader och på så sätt öka statens kontroll över bland annat energisektorn, gruvnäringen och bankväsendet.

Många av Hugo Chávez anhängare och beundrare menar att han tagit kontrollen över fattigdomen och gjort landet rikare. Att oljeresurserna tidigare hamnade i giriga direktörers fickor medan de nu genom förstatligande går till alla landets medborgare. Detta är kvalificerat struntprat!

Av historien lär vi oss att förstatligande av företag och maktkoncentration till en nästintill diktatorisk ledare ofta innebär övergrepp, misshushållning och i förlängningen förödelse för hela landets ekonomi och samhällskitt.

Hugo Chávez styre av Venezuela har enligt magasinet Arenas chefredaktör Magnus Linton lett till 18 procent högre fattigdom än tidigare. Av den latinske folkhjälten finns snart bara en latinsk diktator i vardande kvar.

Mer läsning

Annons