Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Borlänge till Sveriges svåraste jobb

Annons

Sveriges svåraste jobb brukar det kallas, Ams-chefens. Och visst blir det betydligt svårare för Bo Bylund, före detta generaldirektör för Banverket i Borlänge, att nå resultat på sina nya post.

281 000 människor i Sverige, varav 8 000 i Dalarna, är för närvarande så kallat öppet arbetslösa, räknat med Ams-matematik. Räknar vi med vanlig matematik är siffrorna betydligt högre, eftersom Ams till exempel inte räknar med alla som är sysselsatta i Ams-åtgärder.

Räknar vi dessutom ut hur många människor som saknar sysselsättning i arbete eller ordinarie utbildningssystem (ej i Ams-regi) blir siffrorna mångdubbelt högre.

Bo Bylund lovar på stående fot bland annat en "effektivare matchning mellan efterfrågan på arbetskraft och arbetssökande och att hitta alla jobb som finns", i en intervju i Svenska Dagbladet i går.

Borde inte ambitionsnivån vara något högre ställd? Med en budget på uppemot 70 miljarder kronor, varav Bylund själv tar 112 000 kronor i månaden, måste Ams visa goda resultat för att överhuvudtaget ha ett existensberättigande. Ams konkurrerar dessutom med det offentliga utbildningsväsendet genom att myndigheten har byggt upp ett parallellt utbildningssystem.

Låt oss hoppas att Bo Bylund är en handlingens man, inte ännu en statistiktrixare.

Mer läsning

Annons