Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden socialiseras?

Annons

Som ett eko ur det förflutna skallade i helgen vänsterpartistyrelsens förslag till "ekonomiskt strategidokument". Att vänsterns kroniska hatobjekt - friskolorna - ska socialiseras är knappast ägnat att förvåna.

Men framtidsbranscherna?

mm

En sak syns oss säker. Staten utvecklar inga framtidsbranscher. Och de den övertar, kommer definitivt inte att förbli framtidsbranscher. Förvaltning - inte utveckling - är statens starka sida. Därför är det viktigt att näringslivet i allmänhet och framtidsbranscherna i synnerhet förblir privata. Historiens vittnesbörd härvidlag är rent förkrossande för socialismen.

mm

Vadan detta eko ur det förflutna anno 2002 under pågående valrörelse?

Inga större väljargrupper torde otåligt vänta på statssocialism nuförtiden efter systemets globala kollaps. Vänsterpartiets opinionsframgångar fram till i höstas torde mer ha berott av Gudrun Schymans obestridliga charm än av partiets marxistiska renlärighet.

Den eventuella taktiktanken bakom socialiseringskravet lämnar vi därhän. Sannolikt är aktstycket mest avsett för invärtes bruk, på det att vänsterpartiets kvarvarande socialister ska förbli någorlunda nöjda och belåtna med sin partiledning i en allt mer marknadsekonomisk tidsålder.

mm

För FK:s politiska redaktion och andra antisocialister väcker vänsterpartiets strategidokument förväntningar. Vi hoppas uppriktigt att partiets ortodoxa socialister tar över ruljansen den dag den slipade taktikern och opportunisten Gudrun Schyman tröttnar på politiken eller kroknar av andra skäl. Ett traditionellt socialistiskt vänsterparti, lett av marxistleninistiska tråkmånsar, har avsevärda förutsättningar att förvandlas till en politisk sekt utan inflytande. Den marxistiska ortodoxin är därvidlag vår bästa bundsförvant.

Politiken har sina paradoxer.

Mer läsning

Annons