Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Framtiden har inga lobbyister"

/

Annons

Persson var på ett strålande humör. Trots fortsatt krav på livvakter i sin närvaro rörde han sig obehindrat och skämtade friskt med de nyblivna kollegorna av bönder från Värmland i väst till Jämtland i norr. Men var inte sen att göra en viktig avbön inför experterna:

- Bonde är jag ju inte! Men jag har en gård och jag har kor, förtydligade han. Sedan klev han upp i talarstolen och höll ett lysande anförande, närmast en lektion, om klimatförändringen, svensk ekonomi och vad han förväntar sig av utvecklingen inom EU. Den som hade bespetsat sig ett utbrott mot den nya regeringen, gick hem gruvligt besviken.

Det var folkbildaren Göran Persson som kom till tals. Tydligt markerade han behovet av omedelbara insatser för att bryta det fossila energiberoendet av olja, gas och kol. Aldrig tidigare har jag hört en ledande politiker, låt vara pensionerad, varit så tydlig i sitt avståndstagande till ett svenskt engagemang i ett naturgassamarbete med Ryssland.

Inte heller har jag förut uppfattat så tydliga politiska signaler som dem Persson förmedlade när det gäller energi- och råvarusituationen för Kvarnsveden och andra pappersbruk i landet. Persson konstaterade att bruken är tvingade att anpassa sin framtid till priser som kommer att stiga, både när det gäller råvara och energi.

Göran Persson vill inte ha naturgas eftersom han anser att tillskottet av sådan energi enbart skjuter upp den åtgärd som Sverige måste vidta, nämligen att ställa om från beroendet av sinande fossila källor till bioenergi, vindkraft och effektivisering av energi vi redan har.

Han beklagade i sammanhanget också att Sverige i allt för hög grad påverkas av lobbyister som hellre värnar om gammal teknik än argumenterar för en teknisk utveckling som tar sikte på framtiden. Han lät bekymrad när han konstaterade att "framtiden har inga lobbyister".

Men i övrigt var det en ljus bild som Persson målade upp. Han talade sig varm för frihandeln inom EU och spådde en fortsatt positiv utveckling för den svenska ekonomin, delvis tack vare att Kina och Indien förser världsmarknaden med varor till fallande priser. Men konstaterade också att ett omfattande internationellt terrordåd skulle förändra bilden över en natt.

När Göran Persson manade bönderna att säkerställa sitt markinnehav inför behovet av en ökad spannmålsproduktion i framtiden, och när han ifrågasatte varför mjölk med 3 procents fetthalt inte godkänns som en nyckelhålsprodukt, fick han varma applåder av stämman.

Men då var Persson inte längre folkbildare. Han hade blivit populist.

Mer läsning

Annons