Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång i valet för extremhögern

Annons

Alltsedan starten kämpar sverigedemokraterna hårt för att bli kvitt nazistämpeln. Vilket inte är helt lätt. Figurer, med engagemang i rena nazisekter har en förunderlig benägenhet att dyka upp på valsedlar och förtroendeposter - inklusive i partistyrelsen.

Ett annat genant, sverigedemokratiskt syndrom är somliga funktionärers och/eller kommunfullmäktigeledamöters privata fallenhet för kriminalitet, vilket upprepade gånger skadat partiet.

På sverigedemokraternas valsedel i Borlänge stod på 90-talet namn, som kort efter valet återfanns i ledningen för den terrorinriktade kampgruppen Riksfronten - en numera nedlagd nazisekt med anknytning till det stora vapenrånet på Dalregementet hösten 1994.

På flera sätt försöker sverigedemokraterna framstå som mer salongsfäiga och mindre extrema. Trots sin nationalkonservativa ideologi har man helt missvisande börjat kalla sig "mittenparti".

Det tidigare generella kravet att alla "utomeuropeiska" (läs "färgade") invandrare, som anlänt till Sverige efter 1970 ska slängas ut har sedemera mildrats. Det rent rasistiska kravet gällde oavsett om vederbörande erhållit svenskt medborgarskap eller ej. Likaså har partiet upphört att kräva dödsstraffets återinförande.

Sverigedemokraterna är hårt drabbade av fraktionsstrider. Det gängse mönstret är att en extremare falang med nazistiska inslag fronderar mot partiets mer realpolitiskt och demokratiskt inriktade krafter, som vill agera med Glistrup, Haider och framförallt le Pen som förebilder. Den sistnämndes parti har förövrigt gett ekonomiska bidrag till sina svenska själsfränder. Någon ledare med Glistrups, Haiders eller le Pens talang som folkförförare har lyckligtvis ännu inte dykt upp hos det svenska partiet.

Fraktionsstrider pågick i mitten av 90-talet. Häromåret skedde en ny utbrytning/utslängning (ordvalet varierar alltefter vilken sida i konflikten som uttalar sig) av extremare element. Resultatet blev konkurrerande sekten nationaldemokraterna, som erövrade enstaka kommunala mandat i årets val.

Demokratiskt lindrigt rumsrena partier ska självklart utsättas för granskande journalistik och konfronteras med sin egen historias mer suspekta detaljer. Således har vi emellanåt berättat om olika kommunistpartiers hyllningar till blodbesudlade diktaturer under årens lopp. Och så ämnar vi göra med sverigedemokraternas öppna och dolda kopplingar till nazism och rasism.

Genom fortlöpande kritisk granskning ska extremhögern bekämpas och tvingas tillbaka. Inte genom mötesstörning, våld, skadegörelse och andra vedervärdiga metoder som "antifascistiska" vänstersekter omhuldar och praktiserar. Då använder man exakt samma usla medel, som fascisterna själva med förkärlek tillgrep mot sina politiska meningsmotståndare på 30-talet.

Man riskerar helt enkelt att bli alltför lik dem man bekämpar.

Mer läsning

Annons