Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång för Hamas

Annons

Man måste komma ihåg att både Hamas och Mahmud Abbas regeringsparti al-Fatah har ett förflutet som gerillaorganisationer med Israels krossande genom väpnad kamp och terror som officiell målsättning.

Båda organisationerna har emellertid successivt tvingats inse, att Israel inte kan krossas militärt. Vad som inte lyckades ens när supermakten Sovjet var lierad med arabvärlden, går ännu mindre att genomföra efter kalla krigets slut, där USA står starkare än någonsin i Mellanöstern.

I det läget vill allt fler palestinier göra det bästa möjliga av situationen, som tycks vara en palestinsk stat i fredlig samexistens med Israel.

Bland palestinierna finns emellertid fortfarande starka opinioner, som vill utplåna Israel. Detta gäller inte minst de palestinier och ättlingar till dessa, som flydde eller fördrevs 1948 från vad som i dag är Israel.

I oppositionsställning kan Hamas bedriva framgångsrikt röstfiske med allsköns hatbudskap i dessa bittra opinioner, medan al-Fatah som regeringsparti måste visa större moderation i budskapet, för att inte äventyra fredsprocessen och en tvåstatslösning.

I drygt hälften av palestinska kommunfullmäktige är nu Hamas i majoritet. Ökar detta risken för terrorism? Inte nödvändigtvis.

Ökat demokratiskt inflytande och parlamentariskt ansvar har en förmåga att på sikt omvandla revolutionära politiska organisationer i parlamentarisk riktning, varvid de extremare fraktionerna bryter sig ut och bildar kraftlösa småpartier.

Så kommer förmodligen att ske även med terroriststämplade Hamas. Detta är emellertid en långsiktig prognos. På kort sikt - tiden fram till sommarens palestinska parlamentsval - lär spänningen förbli stark mellan parlamentariska demokrater och revolutionärer inom Hamas.

Ingen vet vilka krafter, som under den närmaste tiden tar kontroll över oppositionspartiet Hamas.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons