Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram för pengsystem!

Annons

Socialdemokraternas anti-propaganda, som främst handlar om att skrämma väljarna från att rösta borgerligt, utmålar moderaterna som ett parti som vill privatisera och avgiftsbelägga vård, skola och omsorg. Därmed planteras bilden av ett parti utan socialt engagemang.

Men den generella välfärdspolitiken innebär att alla medborgarna betalar via skatten, och att alla också får ut av systemet, när vi blir sjuka, arbetslösa eller blir föräldrar. Den grundprincipen vill inget parti i Sverige rucka på.

Däremot finns en tydlig skiljelinje mellan partierna - inställningen till valfrihet och det nya modeordet "pengsystem".

Oavsett om en stor del av till exempel äldreomsorgen i en kommun drivs i privat regi, så behöver det inte betyda att den enskilde medborgaren har valfrihet. Många gamla placeras på ett boende - privat eller kommunalt - utan att själva aktivt ha valt det. Detta behöver inte alltid vara dåligt, men utan det aktiva valet så försvinner motorn i systemet, nämligen det faktum att de olika leverantörerna av välfärdstjänster måste konkurrera om kunderna.

Det är mot bakgrund av detta som flera borgerliga partier vill införa så kallade pengsystem i bland annat äldreomsorgen. Idén är samma som för skolpengen som infördes 1993. Finansieringen sker via skattesedeln, men resurserna fördelas efter hur människor själva väljer. Valfrihet för individen står i fokus, inte kontrollbehovet från politiker och förvaltningar.

Men socialdemokraterna är livrädda för pengsystem. Vid en pressträff med liberala ledarskribenter uttryckte skolminister Thomas Östros en stor rädsla mot tanken på en nationell skolpeng.

Östros inställning är signifikant för hur socialdemokratiska politiker resonerar. När individen får alltför stort inflytande, måste politiken gå in och begränsa handlingsutrymmet.

Gärna ett visst mått av privata alternativ, men inte för stor valfrihet, lyder argumentationen.

På tapeten i många kommuner står nu äldreomsorgspeng. Det är också angeläget. För det första kan diskussionen kring välfärdspolitiken förskjutas i liberal riktning. För det andra kan den systemskiftesretorik som vissa moderater förfäktar desarmeras, eftersom det fortfarande finns förnyelsereformer som väntar - inom ramen för den skattefinansierade välfärden.

Mer läsning

Annons