Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollens nyckelbarn

Annons

Senaste veckan har jag tittat på sport; fotbolls-EM. För varje år som går utövar jag hellre en sport själv än jag tittar på andra. Efter förra veckans Signerat där jag skrev om nyckelbarn, har jag fått flera reaktioner och inte minst på grund av EM. Fotbollen har sina egna nyckelbarn. Från Svennis till minsta bollpojke. Alla bär de sin identitets- och passerkort (nyckel) i ett färgglatt snöre om halsen.

Annars har jag förstått att det verkliga nyckelbarnet heter Henke Larsson. Han har tydligen nyckeln som öppnar de flesta försvar. Det var faktiskt otroligt att se hur han upphävde tyngdlagen och träffade bollen med huvudet i exakt rätt ögonblick.

Dock är det en sak jag inte blir klok på. Är det verkligen möjligt att träffa denna höghastighetsprojektil med huvudet utan att någon form av hjärnskakning uppstår? I veckan såg jag en spelare i muren träffas av en frispark. Han sjönk ihop omedelbart för luften gick ur honom. Bollens nya, silverskimrande utseende gör dessutom att det ser ut som om den vore tillverkad av plåt.

Jag har spelat fotboll. Väldigt flitigt när jag var liten. På landet hade vi en granne som hette Leif Wendt. Han var center i Örebro SK och jag tror till och med att han spelade någon landskamp. Han hade naturligtvis en riktig fotboll och när hans bror kom och hälsade på blev det uppvisning. Jag minns att jag provade att nicka denna boll och det gjorde ohyggligt ont. Och då var det inte ens fart på bollen. Jag skulle faktiskt vilja veta vad en normal nick kan jämföras med när det gäller slag mot huvudet. Men sånt berättar aldrig fotbollskommentatorer.

När du läser dessa rader vet vi hur det gick i går kväll mot Italien. Var det avgörande att Francesco "Loskan" Totti inte fick spela? Sådant får man aldrig veta. Det handlade ju egentligen bara om centimetrar mot Bulgarien. 5-0 säger egentligen ingenting om spelet. Det är som i golf. Ett uruselt slag kan ge ett strålande resultat om bollen studsar rätt.

Men Sverige verkar ha ett duktigt lag, bortsett från en sak man tydligen inte kan; texten till Du gamla du fria.

Synpunkter? E-posta till: karin.rosen- crantz@daltid.se

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons