Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånande kommentar

Annons

Med stor förvåning läste jag ledarkommentaren i fredags. Först citeras Erich Spicar: "Därför är det nästan för mycket begärt av dagens allmoge att förstå, att vi tillhör Europa, på gott och på ont, och att vi påverkas av allt som sker runt omkring oss."

Hans brev andas en besserwisser-ton som beskriver människor "i Dalarna, Härjedalen och delar av inre Norrland" som okunniga människor som föga känner till omvärlden.

Christer Gruhs gör sedan det hela än mer graverande. Han skriver: "Förhoppningsvis är det av förnuftsmässig övertygelse som merparten av nej-sägarna har kommit fram till en sådan ståndpunkt." Då är det uppenbart att han menar att han misstror att de som tänker rösta nej i EMU-valet drivs av förnuft, utan underförstått är oförnuftiga. Men han slår ett slag till under bältet: "Det vore intressant att få det klarlagt om det finns någon koppling mellan dalfolkets relativt låga utbildningsnivå och inställningen till ett ökat Europasamarbete".

Här insinuerar chefredaktören och hävdar att han anar att den som tänker rösta nej i EMU-valet är outbildad, okunnig, mindre vetande.

Häpnadsväckande!

Nej, kära dalfolk, låt ingen få trycka ner oss och få oss att tro att vi är så inskränkta att någon annan måste tala om hur vi ska rösta.

Lyssna på argument från båda sidor, men förbehåll dig rätten att sedan rösta i enlighet med din egen övertygelse. Och låt oss sedan respektera varandras beslut! Kan vi inte göra det äventyrar vi hela den demokratiska ordningen.

Christer: Fortsätt att stå upp för din personliga uppfattning och gör det gärna med vassa sakargument.

Men låt oss slippa kränkande insinuationer och förklenande omdömen om dem som kommer till en annan ståndpunkt. Det är högst beklämmande när man på ledarsidan placerar ribban för debatten så lågt. Bättre tror jag att du kan!

Hans Jansson
Hans Jansson är pastor i Elsborgskyrkan i Falun


Svar direkt:

Även en pastor kan tydligen läsa artiklar som f-n läser Bibeln.
Jag tycker att det är bra om vi låter förnuftet styra våra framtidsbeslut och inte låter känslorna ta över. Det var så Hans Jansson borde ha tolkat min skrivning.
Självfallet ska alla rösta efter sin egen övertygelse. Något annat har jag aldrig påstått. Argument, för eller emot EMU, hittar Hans Jansson och andra läsare dagligen i vår tidning.
Hans Janssons intagna försvarsställning när det gäller kopplingen mellan dalfolkets utbildningsnivå och inställningen till ökat Europasammarbete, visar hur svårt vi har att debattera dalfokets självbild.

Christer Gruhs, chefred

Mer läsning

Annons