Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendeförlust för forskare

Annons

Påpekas bör att Vessby pläderar för minskat kolesterolintag. Förkunnelsen sammanfaller emellertid med branschintressen så tillvida, att de margarinbolag, som bekostar Vessbys professur säljer särskilda margarinprodukter som uppges sänka kolesterolhalten i blodet.

Vi har ingen anledning att ifrågasätta professor Vessbys personliga integritet som akademisk forskare. Men arrangemanget, där livsmedelsverkets kolesterolexpert samtidigt är pekuniärt knuten till margarinbranschen, syns oss lindrigt förtroendeingivande. Inom den medicinska vetenskapen råder fortfarande delade meningar om kolesterolets betydelse för uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Professor Vessbys förhoppningsvis tungt vägande varningar för högt kolesterol kan av medicinska meningsmotståndare behändigt avfärdas med argumentet att "karln är ju köpt av företag, som hälso-margarin". Kort sagt, arrangemanget motverkar både Vessbys och livsmedelsverkets trovärdighet. Vilket är synd.

Ett gammalt gott romerskt ordstäv lyder:

"Caesars hustru får icke misstänkas!" Därmed menas att prominenta person inte får försätta sig i sådana situationer att deras integritet ifrågasätts. Tesen tillämpas vanligtvis om ämbetsmän. Men har giltighet även för professorer och/eller forskare.

Tidigare i år avslöjades att internationella medicinska experter återfinns på olika cigarettbolags avlöningslistor. Vilket ter sig än mer osmakligt. Det är knappast av omtanke om folkhälsan, som tobaksbranschen håller sig med anställda medicine professorer. Ur hälsosynpunkt finns endast ett adekvat råd: "Sluta röka!" Det budskapet lär vi inte få höra i brådrasket från cigarettbolagens medicinska expertis.

Möjligen en käck plädering för "ren, vegetabilisk tobak". Nog med hälsospörsmål för idag.

Mer läsning

Annons